Hopp til innhold

Forvirret av vakre kvinner

Bare synet av vakre kvinner er nok til å ødelegge menns beslutningsegenskaper, ifølge en ny undersøkelse.

Marilyn Monroe
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Desto mer testosteron mannen har, desto større er effekten, ifølge belgiske forskere.

I undersøkelsen ble noen av mennene "utsatt" for bilder av vakre kvinner og undertøy før de spilte et økonomispill.

De som fikk se bildene var mer tilbøyelige til å godta urettferdige økonomiske avtaler enn de som ikke fikk se bildene.

Distrahert

Derfor tror forskerne at seksuelle hentydninger distraherer menns tanker, og forhindrer dem fra å fokusere på oppgavene de har foran seg. Særlig gjelder dette menn med høyt testosteronnivå.

Fotomodell Claudia Schiffer poserer i undertøy
Foto: HM / SCANPIX

Universitetet i Leuven i Belgia ga 176 heteroseksuelle menn mellom 18 og 28 år et økonimisk spill for å teste deres rettskaffenhet. Men først ble halvparten av mennene vist bilder med seksuelle hentydninger.

Laboratorie-modell

Yesica Toscanini, fotomodell fra Argentina
Foto: FRED PROUSER / REUTERS

En gruppe på 44 personer fikk se bilder av landskaper, mens resten fikk se bilder av vakre kvinner. En annen gruppe på 37 menn ble spurt om å vurdere kvaliteten, teksturen og fargen på en en bh eller en t-skjorte. En tredje gruppe på 95 menn fikk se bilder av enten eldre kvinner eller unge modeller.

Hver gruppe ble deretter satt i par for å spille et spill der mennene fikk en sum tilsvarende omtrent 10 dollar, en av mennene måtte foreslå en deling av pengene, og den andre måtte enten akseptere eller avslå tilbudet.

Dersom den andre mannen aksepterte tilbudet, ble pengene fordelt i samsvar med tilbudet. Hvis han avslo, fikk ingen av mennene noen ting.

Spillet er designet som en laboratorie-modell av jakt- eller mat-delingssituasjoner.

Sårbare

Mennenes prestasjonsevne i testen viste at de som hadde blitt utsatt for seksuelle hentydninger var mer tilbøyelige til å akseptere urettferdige tilbud enn de som ikke hadde fått denne påvirkningen.

Mennenes testosteronnivå ble også testet, ved å sammenligne mennenes peke- og ringfinger. Dersom ringfingeren er lenger enn pekefingeren, indikerer dette et høyt testosteronnivå.

Sean Connery i rollen som James Bond, agent 007
Foto: Handout / SCANPIX

De som hadde et høyt nivå av testosteron hadde de dårligste resultatene i testen. Ifølge forskerne er dette fordi de er særlig sårbare for seksuelle hentydninger.

Forskerne tester også kvinner på samme måte, men har så langt ikke funnet noe visuelt stimuli som påvirker oppførselen deres.

SISTE NYTT

Siste nytt