Hopp til innhold

Saken mot Jacob Zuma avvist

En sørafrikansk dommer har avvist korrupsjonssaken mot landets tidligere visepresident Jacob Zuma.

En jublende Jacob Zuma etter rettsavgjørelsen
Foto: Mark Wing, MARK WING

Dommer Herbert Msimang i Pietrmaritzburg begunnet avgjørelsen med at saken var basert på usunne prinsipper og at den haltet fra den ene katastrofen til den andre.

Han støttet dermed argumentet fra Zumas forsvarere om at dokumentene som skulle bevise korrupsjonen, var beslaglagt under en husundersøkelse i strid med Zumas rettigheter.

Dommeren avviste først et krav om utsettelse fra påtalemakten før han avviste hele saken. Han gir imidlertid påtalemakten muligheter til å utarbeide en ny tiltale.

-Jeg sa at jeg var uskyldig. Jeg sier fortsatt at jeg er uskyldig og vil gjenta det samme i morgen, sa den 64 år gamle Zuma til jublende sympatisører utenfor rettslokalet.

Våpenkjøp

Tiltalen mot Jacob Zuma skriver seg fra 1999 da han var landets visepresident og dreier seg om at Zuma skal ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med et våpenkjøp.

For fire måneder siden ble Zuma frikjent i en annen sak. Tiltalen da gjaldt voldtekt mot en hiv-smittet kvinne. Selv om han ble frikjent måtte Zuma finne seg i kritikk etter å ha innrømmet å ha hatt ubeskyttet sex med kvinnen.

Zuma har hele tiden hevdet sin uskyld og sagt at har vært utsatt for et komplott.

Presidentkandidat

Da begge disse sakene dukket opp måtte Zuma i fjor sommer gå av som visepresident. I tiden før var han tippet som president Tabo Mbekis etterfølger

Han nyter fortsatt bred populariet og etter dagens rettsavgjørelse er det mange som tror at Jacob Zuma fortsatt har muligheter til å etterfølge Mbeki når den neste presidenten skal velges.

Den sørafrikanske påtalemyndigheten er naturlig nok misfornøyd med dommerens avgjørelse i dag, men mener saken mot Zuma fortsatt står sterkt og gir seg ikke.

 

SISTE NYTT

Siste nytt