Hopp til innhold

Ektepar ble nektet foreldrepenger til surrogatbarn - saksøker Nav

Et ektepar som har fått tvillinger ved hjelp av surrogati saksøker Nav. Arbeidsgiveren betalte foreldrepenger i fem måneder etter at Nav først sa ja, men deretter nektet å betale.

NAV

Etter norsk rett er det kvinnen som har født barnet, som må regnes som mor, ifølge NAV.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

kontorsjef i Nav, Anita Sivertsen

Kontorsjef i Nav, Anita Sivertsen.

Foto: Christine Svendsen / NRK
Arvid Sjødin

Parets advokat, Arvid Sjødin, sier erstatning ikke er godt nok.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Vi var opptatt av at vi ikke skulle gjøre noe ulovlig, så vi tok kontakt med Nav og Barne- og likestillingsdepartementet på forhånd. Nav undersøkte saken høyere opp i systemet, og sa at vi ikke gjorde noe galt ved å reise til USA og komme tilbake med barn, så lenge vi hadde papirene i orden, sier familiefaren fra Sørlandet.


43-åringen og kona reiste til USA med Navs velsignelse. Ekteparet brukte sine egne egg og sædceller, og en surrogatmor fødte tvillinger for ekteparet i 2009. En lokal domstol avgjorde deretter at ekteparet var mor og far til ungene. Da paret kom hjem, fylte en Nav-ansatt ut søknadsskjemaet for foreldrepenger, og i oktober samme år ble søknaden sendt inn.

– Saksbehandleren sa igjen at vi ikke gjorde noe ulovlig. Alt var i den skjønneste orden, forteller sørlandsmannen.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet går inn for å tillate eggdonasjon
LES OGSÅ: Lysbakken tetter surrogati-lovhull

Opprydning

Arbeidsgiveren til sørlandskvinnen hadde også snakket med Nav gjentatte ganger før de ga foreldrepenger. I hele fem måneder betalte arbeidsgiveren, mens de purret på Nav for å få pengene igjen.

Men mens søknaden lå behandling, skjedde et stemningsskifte i Norge. Surrogati ble et omstridt tema, og både myndighetene og offentligheten ble klar over at enslige, homofile og heterofile fikk barn ved hjelp av surrogati både i USA og India.
Barne- og likestillingsdepartementet startet et opprydningsarbeid, og lovverket ble presisert: Den som føder barnet er barnets mor.

I et rundskriv i april 2010 skrev Nav at bare juridiske foreldre kan få foreldrepenger. Et halvt år etter at søknaden ble sendt, og bare noen dager etter at rundskrivet kom, avslo Nav søknaden til ekteparet.

– Vi ble sjokkert og fortvilet over avslaget, siden vi var i god tro på at vi hadde fulgt spillereglene, sier 43-åringen.

Usikre på regelverket

Det finnes trolig flere hundre surrogatbarn i Norge, og de fleste familiene har nytt godt av støtten fra staten, som Nav nå ser på som feilutbetalinger. Tidligere i år har Barne- og likestillingsdepartementet bedt Nav om å ikke jakte på pengene, siden feilen ofte kan tilskrives direktoratet selv.

Nav sier feilinformasjonen skyldes at alle ikke kunne regelverket.

– Oppmerksomheten rundt surrogati har vært økende de siste årene, og det har nok vært noe usikkerhet rundt hvordan regelverket skulle praktiseres. Men det er klart at den som skal motta foreldrepenger, må være juridisk far eller mor til barnet. Og etter norsk rett er det kvinnen som har født barnet, som må regnes som mor, sier kontorsjef i Nav, Anita Sivertsen.

– Når departementet mener Nav har feilinformert i disse sakene, hvorfor får ikke ekteparet penger dere har sagt at de skulle få?

– Sett fra et brukerståsted så forstår vi at dette kan oppleves som vanskelig. Men Trygderetten har stadfestet vårt vedtak om at det ikke foreligger rett til foreldrepenger i denne konkrete saken. Men hvis paret mener de har lidt et økonomisk tap som kan dokumenteres, kan de be om erstatning, påpeker Sivertsen.

Saksøker

Nå har ekteparet bestemt seg for å saksøke Arbeids- og velferdsdirektoratet. Saken kommer trolig opp i Agder lagmannsrett om noen måneder.

Parets advokat, Arvid Sjødin, sier erstatning ikke er godt nok.

– Det er ikke penger det står om her. Her står det om en familie som skal beholde sin verdighet. De er en etablert familie, og da kan ikke noen plutselig si at de ikke er foreldre. Det er uhørt, sier advokaten.

– Men ifølge Barneloven er barnets mor den som føder, og den som har rett på foreldrepenger. Hvorfor skal ikke det gjelde nå?

– Dette er forunderlig ny tolkning. Tidligere har det aldri vært spørsmål om å tolke barneloven på den måten i forhold til folketrygdloven. Dessuten nektet retten å se på den amerikanske dommen som slår fast at disse to er foreldre som avgjørende. Plutselig skal ikke den amerikanske dommen bli lagt til grunn. Amerikanske myndigheter har avgjort at de er foreldre, avslutter Sjødin.

LES OGSÅ: Politikere sier nei til eggdonasjon
LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger