Hopp til innhold

Frykter at miltbranninfisert heroin er på vei over grensa til Norge

Foreningen for en human narkotikapolitikk frykter at heroin med miltbrannnbakterien kan være på vei inn i Norge. Heroinen har tatt flere liv i Danmark og Tyskland.

Arild Knutsen

Leder for Foreningen for en human narkotikapolitikk Arild Knutsen sier at flere vil bli syke og dø hvis den forurensede heroinen kommer til Norge.

– Det er stor fare for at den kommer hit. Det var først i Tyskland. Mye av narkotikaen i Norges smugles fra nettopp Danmark.

Det sier leder for Foreningen for en human narkotikapolitikk, Arild Knutsen til NRK.no.

LES OGSÅ: Advarer mot sterk heroin

Politiet i København advarer

Danske helsemyndigheter opplyser at man har funnet miltbrann hos en 55 år gammel heroinmisbruker som døde i går, og politiet i København advarer misbrukere om smittefare ved forurenset heroin.

Man antar at miltbrannbakterien er overført gjennom forurenset heroin som ble kjøpt på gaten i København. Tilfellet ses i sammenheng med tre tilsvarende miltbranntilfeller blant heroinmisbrukere i Tyskland.

– Det er ikke mulig å hindre at heroinen kommer inn til Norge. De stanser vel rundt to prosent av det som smugles over grensa, sier Knutsen.

Konsekvensene er at flere vil bli syke og dø, forteller han.

– Den brune heroinen, som er ment for røyking, smugles ofte videre til Norge. Den hvite heroinen som skal injiseres stopper opp i Danmark, sier Knutsen.

Han forteller at sykdommer som miltbrann kan komme inn i heroin gjennom stoffer som brukes for å blande den ut, for eksempel beinmel fra dyr.

– Miltbrannbakterien kan ha kommet inn i blandingsprosessen eller under frakt, sier han.

– Høy dødelighet blant smittede

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Også Folkehelseinstituttet advarer heroinmisbrukere i Norge mot den forurensede heroinen.

– Det er svært høy dødelighet blant de som bli smittet av bakterien. Det er viktig å oppsøke legehjelp raskt dersom man blir smittet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad til NRK.no.

Symptomene ved smitte er feber, og at det blir rødt, hovent og smertefullt der sprøyten injiseres. Sårdannelser er også vanlig.

– Leger og misbrukere bør være klar over disse symptomene. Det kan behandles hvis man får medisinsk hjelp tidlig nok, sier Blystad.

Kan ha sammenheng med tidligere utbrudd

I 2009 og 2010 var det et europeisk miltbrannutbrudd blant misbrukere i Skottland med 119 tilfeller i tillegg til fem tilfeller i England og to tilfeller i Tyskland.

Det er en mulig sammenheng mellom de nye tilfellene og utbruddet i 2009. Undersøkelser pågår for om mulig å finne en sammenheng, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det første dokumenterte tilfellet av miltbrann hos en injiserende stoffmisbruker i Norge ble rapportert i Oslo i 2000, hvor en heroinmisbruker døde av miltbrann etter å ha injisert antatt forurenset stoff.

AKTUELT NÅ