Hopp til innhold

Nekter for strek i regningen

Senterpartiet lovet fem millioner dekar av et tre som nå er svartelistet. Sp-leder Liv Signe Navarsete nekter å innrømme at svartelistningen er en strek i regningen.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete vil fremdeles ha sitkagran i Norge.

Uenighet om sitkagran

I klimameldingen for 2012 sier regjeringen at den vil øke skogplantingen langs kysten av Norge. Det vil gi et bedre klima, og redusere klimagassene.

Før den store klimameldingen ble lagt fram, sa Senterpartiet at de ville plante fem millioner dekar med ny skog. Forskerne mener dette prosjektet ikke lar seg gjennomføre uten bruk av sitkagran - en værhard, hurtigvokst og dominant gran fra Nord-Amerika.

– Økt opptak av karbon vil på sikt tilsvare utslipp av hele den norske bilparken, sa Liv Signe Navarsete under pressekonferansen da klimameldingen ble lagt fram.

Det var før sitkagranen ble svartelistet av Artsdatabanken. Årsaken er stor spredningsevne og at den etablerer seg i truet natur.

– En sterk advarsel

Naturvernerene i WWF mener svartelistingen ikke bare gjør klimatiltakene vanskeligere, men faktisk helt umulig.

– Det er en sterk advarsel. Disse rådene har også kommet i ettertid av at klimameldingen har blitt lagt fram, så nå må disse plantene skrinlegges, sier WWF-leder Nina Jensen til NRK.

Sitkagrana på Lerkehaugen på Kviltorp i Molde

Slik ser den ut, sitkagranen. Bildet er fra Kviltorp i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Hun får støtte av Heidi Saure ved Norsk lærerakademi i Bergen, som har doktorgrad i hvordan grantre innført fra Nord-Amerika påvirker vegetasjonen i Norge.

– Jeg er ikke overbevist om at vi får en positiv klimaeffekt, sier hun.

En av faktorene regjeringen kan ha lagt for lite vekt på, er at skog vil fortrenge åpent landskap, som i dag reflekterer sollys.

– Totaleffekten kan faktisk være at vi får økt oppvarming, sier Saure.

Senterpartiet gir seg ikke

Men Senterparti-leder Liv Signe Navarsete nekter å gi seg.

– Å si at man ikke kan bruke sitkagran er å gjøre verden svart-hvit, sier Navarsete til NRK.

– I enkelte områder kan sitkagranen fortsatt være et alternativ. Den er svært produktiv, den vokser fort og den binder mye CO2, fastholder partilederen.

Hun møter motbør fra miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Storstilt planting av et fremmed treslag der det bryter med viktige naturverdier vil ikke være tillatt. Det vil bryte med naturmangfold-loven, sier Solhjell.

– Fem millioner dekar, sa Senterpartiet?

– Det står ingen tall i klimameldingen, og det er ikke tilfeldig, svarer Solhjell.

Men stoppe sitkagranen vil han ikke.

– Men jeg er helt sikker på at vi skal klare å finne en fornuftig skogpolitikk der vi også tar hensyn til andre naturverdier, sier Solhjell.

AKTUELT NÅ