Hopp til innhold

Nordmann blir klimatopp

Den norske diplomaten Harald Dovland får ansvaret for en arbeidsgruppe som skal lede arbeidet med en ny klimaavtale fram mot 2015.

DOVLAND

Harald Dovland har tidligere vært avdelingsdirektør i Miløverndepartementet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det ble avgjort på et møte i Bonn fredag, der det ble enighet om hvordan forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale fram mot 2015 skal organiseres.

Det ble vedtatt en dagsorden, og det ble valgt to forhandlingsledere som får ansvaret for å drive arbeidet framover.

Det første året skal forhandlingene ledes av Norges tidligere sjefforhandler Harald Dovland og Indias representant Jayan M. Mauskar.

– Viktig, men vanskelig

Før han nådde pensjonsalderen, var Dovland toppbyråkrat i Miljøverndepartementet. I tolv år ledet han Norges delegasjon til FNs klimaforhandlinger. Allerede før møtet i Bonn startet, var det mange som ventet at Dovland ville få oppgaven med å lede forhandlingene.

– Harald Dovland har lang erfaring, kjenner prosessene godt og har høy tillit. Samtidig er han i stand til å heve blikket og tenke nytt, sa Henrik Harboe, som er til stede i Bonn, til NTB før forhandlingene startet.

– Dovland får en viktig, men vanskelig oppgave. Han må bidra til at en ny avtale både sikrer store nok utslippsreduksjoner til at vi unngår farlige klimaendringer, og at ansvaret for at disse reduksjonene fordeles på en rettferdig måte, sier Naturvernforbundets klimarådgiver Ola Skaalvik Elvevold.

Trege forhandlinger

De to ukene med klimaforhandlinger i Bonn har gått tregt. Diskusjonen mellom de rike og de fattige landene har vært et spørsmål i mange år, og har vært preget av at flere av de rike landene har vært skeptiske til å forplikte seg til utslippskutt.

– Det er fullt mulig å bli enige om en sterk og rettferdig klimaavtale innen 2015, men da trengs det langt større vilje til å kutte utslipp i de rike landene og mer penger til nødvendige klimatiltak i utviklingsland, mener Ola Skaalvik Elvevold.

Det var under klimatoppmøtet i Durban i desember at det ble vedtatt å sette i gang en ny runde med forhandlinger for å komme fram til en ny internasjonal klimaavtale innen 2015. Neste klimatoppmøte er i Doha i Qatar i desember, og det er foreløpig usikkert om FN vil samle sammen nok penger til å kunne ha et nytt forhandlingsmøte før den tid.

AKTUELT NÅ