Hopp til innhold

– Litauiske amfetaminnettverk er en stor trussel og utfordring

Nesten halvparten av alle amfetaminbeslag i første halvdel av fjoråret kunne knyttes direkte til litauere.

Atle Roll-Matthiesen

Avdelingsleder i Kripos, Atle Roll-Matthiesen, sier til NRK at litauere er sentrale innenfor amfetaminmarkedet i Norge.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Amfetaminmarkedet i Norge domineres av kriminelle nettverk fra Litauen. Norske politiledere har vært i møter med kollegaer fra det baltiske landet for å se på hvordan de kan stoppe disse nettverkene.

Avdelingsleder i Kripos, Atle Roll-Matthiesen, sier til NRK at litauere er sentrale og store innenfor amfetamin her til lands.

– Litauiske nettverk er en stor utfordring og trussel for det norske samfunnet. I første halvår av 2011 kunne over 40 prosent av alle amfetamin -og metamfetaminbeslag i Norge knyttes direkte til personer fra Litauen, sier Roll-Matthiesen.

Forsynte store deler av Østlandet

I forrige uke gikk politiet i Asker og Bærum til aksjon mot et internasjonalt kriminelt miljø de mener har forsynt store deler av Østlandet med amfetamin. Det ble beslaglagt store mengder av det narkotiske stoffet og elleve personer ble arrestert. Blant de pågrepne var både nordmenn og litauere. Ni av personene er siktet for grove narkotikaforbrytelser. I tillegg til amfetamin ble det også beslaglagt våpen og et betydelig beløp penger.

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt sa at det var målrettet innsats over tid som gjorde at politiet klarte å avdekke nettverket.

– Dette er veldig stort sammenlignet med saker vi har hatt tidligere. Vi antar at dette internasjonale nettverket har forsynt store deler av Østlandet med narkotika over tid, uttalte hun.

Opprinnelse fra Baltikum

I en rapport om kriminalitetsutvikling som politiet la frem like etter nyttår kom det frem at metamfetamin er i sterk vekst i Norge. I rapporten står det at med amfetaminet så etablerte litauere seg i en sentral rolle i smugling av sentralstimulerende stoffer. Stofftypen har sin opprinnelse fra Baltikum og er i sterk vekst.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger