Hopp til innhold

– Dette nettverket har forsynt store deler av Østlandet med narkotika

Politiet i Asker og Bærum har gått til aksjon mot et internasjonalt kriminelt miljø de mener har forsynt store deler av Østlandet med amfetamin.

Stort amfetaminbeslag

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo, mener narkonettverket har forsynt store deler av Østlandet med amfetamin. Til venstre er adressen på Blommenholm der politiet slo til torsdag kveld.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt sier til NRK at politiet har gjort en målrettet innsats mot et internasjonal kriminelt miljø.

Politiet pågrep torsdag 11 personer i forbindelse med beslaget. Ni av disser er siktet for grove narkotikaforbrytelser. Pågripelsene kom etter en samordnet aksjon på tre adresser i Bærum og Oslo.

Blant de 11 er det ifølge politiet både norske og litauiske statsborgere.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer om narkotikabeslaget, annet enn at det er et stort beslag, og at dette går inn under straffelovens paragraf 162, tredje ledd, sier Bjørlo.

Straffelovens paragraf 162 tredje ledd omhandler handlinger som kan straffes med fengsel i mininum tre år, og som begås som et ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

– Amfetamin

Ifølge politioverbetjent Dag Erik Ekeli er det sannsynligvis amfetamin som har blitt beslaglagt. Han vil ikke oppgi en mengde på beslaget.

– Det er formentlig amfetamin, i hovesak. Vi har ikke rukket å åpne pakkene ennå, men det er et stort beslag. Så stort at det er snakk om grov narkotikakriminalitet, sier Ekeli til NRK.no.

Så langt mener politiet at nettverket skal ha drevet med distribusjon av stoffet. Om de også skal ha bragt amfetaminen inn til landet er ikke klarlagt.

– Etterforskningen vil vise om dette er bakmenn eller distributører, det er det for tidlig å si noe om, sier Ekeli, som er tilbakeholden med hvor lenge politiet har jobbet for å avdekke narkotikanettverket.

– En stund, er alt politioverbetjenten vil si.

Kriminalsjef Bjørlo forteller at politiet også har tatt beslag i «et betydelig beløp penger», samt våpen.

– Dette er veldig stort sammenlignet med saker vi har hatt tidligere. Vi antar at dette internasjonale nettverket har forsynt store deler av Østlandet med narkotika over tid, sier Bjørlo.

Samarbeid med flere

Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken. Politiet i Asker og Bærum forteller at man har fått bistand fra flere andre politidistrikt i saken.

Bjørlo sier flere de involverte er avhørt, og legger til at politiet vil fortsette etterforskningen i tiden fremover.

Fem av de elleve vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag. Politiet vil fremstille vil vurdere ytterligere varetektsfengslinger lørdag.