Hopp til innhold

Nå blir det påbudt med selvslukkende sigaretter

Denne uken blir det påbud med sigaretter som slukker av seg selv. Målet er å få ned tallet på folk som dør i boligbranner.

Røyking på senga

Røyking på senga er en av årsakene til boligbranner med dødelig utgang. Fra torsdag av er det påbudt med selvslukkende sigaretter.

Foto: ScanStock

EU-kommisjonen anslår at rundt 500 menneskeliv vil bli reddet årlig når de torsdag innfører påbudet om salg av sigaretter som slukker av seg selv.

Påbudet gjelder også her til lands hvor tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at 17 prosent av alle dødsbranner i perioden 1997–2008 skyldtes sigarettrøyking.

Gode resultater

Den nye sigarettypen har et ekstra lag papir som fører til at den brenner saktere og til slutt slukner dersom røykeren ikke suger på sigaretten.

I Finland ble den nye sigarettypen innført 1. april i fjor, og der har det vært en nedgang på 30 prosent i røykerelaterte branner.

Flere stater i USA har allerede innført et tilsvarende påbud, med gode resultater på brannstatistikkene. Staten New York var først ut i 2004.

Må fortsatt være forsiktig

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Foto: Norsk brannvernforening

Leder i Norsk Brannvernforening Dagfinn Kalheim sier til NRK at man regner med at rundt ti norske menneskeliv vil bli spart årlig dersom man får full effekt av påbudet.

– Glødende sigaretter er den største enkeltfaktoren når det gjelder brannårsaker her til lands. Mange av brannene stiftes av glødende sigaretter som faller ned i møbler eller, i verste fall, fanget på personer som ikke er i stand til å få dem bort, sier Kalheim som ber folk om fortsatt å bruke hodet når de røyker.

– Disse sigarettene er ikke brannsikre, men selvslukkende. Man skal fortsatt ha den samme respekten for dem, sier han.

– Allerede byttet ut

Informasjonsdirektør Jan Robert Kvam i British American Tobacco i Norge sier de nye sigarettene ble sendt ut allerede på sensommeren og at den gamle typen nå er borte fra butikkhyllene.

– Vi har hatt god tid til å forberede oss og de gamle sigarettene er derfor allerede ute av markedet, sier Kvam til NRK.no.

Sigaretter med selvslukkende papir

De nye sigarettpakkene kan kjennes igjen på den svarte streken som ligger over strekkoden.

Foto: Jim McKnight / AP/Scanpix

Han sier røykerne ikke vil merke noen forskjell på de nye sigarettene, bortsett fra at de slukker dersom man legger dem fra seg.

AKTUELT NÅ