Hopp til innhold

Faren drept i Afghanistan: – Jeg savner pappa veldig

11 år gamle Håkon Gjestvang Bolle mistet faren under krigen i Afghanistan. – Noen ganger var jeg redd for at det skulle skje noe med ham, men han kom jo alltid hjem. Jeg savner pappa veldig, sier han i et intervju med NRK.

Video – Jeg savner pappa veldig

Håkon Gjestvang Bolle leste opp et dikt til minne om faren, Trond André Bolle som ble drept mens han var på oppdrag i Afghanistan. Se den tårevåte hyllesten her.

27. juni 2010: Det er bare en måned igjen før marinejeger Trond André Bolle skal hjem til familien sin på Østre Toten.

Sydenferie venter familien på fire, og Bolle ser fram til å få fri fra jobben. Så skjer det fatale: kjøretøyet med Bolle og hans tre norske kolleger kjører på en veibombe. Alle fire omkommer.

På hytta hjemme i Norge sitter kona Bjørg, med sønnene Håkon og Odin.

– Jeg bare gråt da mamma fortalte det. Jeg tenkte på pappa, og at jeg ikke fikk se ham mer, forteller Håkon Gjestvang Bolle i programmet «Megafon», som sendes på NRK Super torsdag.
(Saken fortsetter under bildet)

Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian

Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian omkom da bilen de kjørte traff en veibombe.

Foto: Meymaneh, PRT / SCANPIX

– En sterk opplevelse

Seerne får bli med når Håkon og moren reiser til en minnemarkering i Harstad, hvor Håkon har bestemt seg for å lese opp et dikt han skrevet til faren.

– Jeg var litt sjenert og redd i starten. Så gikk det litt bedre, men ikke så veldig. Men jeg bestemte meg for at jeg skulle bli ferdig det jeg hadde tenkt å si, siden jeg hadde skrevet det, forteller Håkon til NRK.no.

For mamma Bjørg ble Håkons tale en følelsesladet opplevelse.

– Det var utrolig sterkt å se Håkon framføre diktet. Jeg tenkte at han kanskje ikke var godt nok forberedt, og det var vanskelig å spå hvordan han ville reagere i en slik situasjon, sier moren, som lot seg imponere over sønnens mot.

– Det jeg er mest stolt av, er at han gjorde seg ferdig. Jeg holdt på å gå opp for å hjelpe ham da han begynte å gråte, men fant ut at jeg skulle se det an. Han fullførte, sier moren.

Prater mye sammen

Trond André og Håkon Bolle

Dette er det siste bildet som ble tatt av Trond André og Håkon. Deretter dro yrkessoldaten ut på det som skulle bli hans siste oppdrag.

Foto: Privat

Bjørg Gjestvang mener sønnen har klart seg godt gjennom det utfordrende året.

– Vi prater sammen når vi har det vanskelig, og det hjelper. Det er nok mest om kvelden, når Håkon skal legge seg, at tankene kommer.

– Han er en omgjengelig gutt, som har mange kamerater. Så jeg syns han har kommet veldig godt ut av det. Han har faktisk blitt mye mer pratsom enn han var før, tidligere var han mer stille og beskjeden.

– Håkon visste ikke hvor flink pappa var, for det var aldri et tema hjemme hos oss. Nå er han nok veldig stolt av pappaen sin, forteller hun.

For Håkon har fotball og ski vært en redning i den vanskelige perioden.

– Jeg savner pappa og får litt vondt når jeg tenker på ham. Men jeg blir i bedre humør når jeg spiller fotball. I tillegg går jeg på ski, og det er veldig artig, forteller 11-åringen.
(Saken fotsetter under bildet)

Håkon Gjestvang Bolle og Bjørg Gjestvang med Kong Harald

Håkon Gjestvang Bolle og moren Bjørg har hatt et travelt år. Her har de audiens hos Kong Harald.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Hektisk år

Det siste året har vært travelt for familien. De har også vært på audiens hos Kong Harald, og deltatt på flere markeringer. Trond André Bolle ble tildelt Krigskorset med sverd posthumt, og dette ble tatt i mot av Bjørg og Håkon.

– Det har vært veldig fint, og samtidig spesielt. Hver gang slår det meg at «dette burde Trond ha gjort». Det er litt vemodig, men sånn er det bare, sier Bjørg.

For kort tid siden hadde hun en rolig periode. Da kom alle tankene, og det slo henne helt ut.

Håkon Bolle

Håkon viser frem Krigskorset, som han tok i mot på vegne av faren.

Foto: Privat

– Det har skjedd noe hele tiden, så året har vært utrolig hektisk. Men for omtrent en måned siden roet det seg litt. Da ble jeg fysisk syk med omgangssyke og datt mentalt ned i hengemyra. Men heldigvis ga det seg etter noen få dager, forteller hun.

Torsdagens utgave av «Megafon» er ment for å kunne hjelpe barn i lignende situasjoner. Bjørg Gjestvang tror deltagelsen i programmet har hjulpet Håkon i sorgprosessen.

– Målet var at Håkon skulle komme godt ut av det, og har han gjort. Det var under arbeidet med programmet at Håkon fant ut at han ville skrive et dikt til faren sin, og det overrasket meg. Han har vokst veldig på dette, sier Bjørg Gjestvang.

AKTUELT NÅ