Hopp til innhold

Rusmiljøet støtter motivasjonssamtaler

Forslaget om motivasjonssamtaler med mennesker som har begått mindre alvorlige narkotikaforbrytelser får støtte fra personer tilknyttet rusmiljøet i Oslo sentrum.

Skippergata

STØTTER: – Ingenting er bedre enn intervensjon, sier «Morten» (34), som har vært inn - og ut av narkomani siden han var 17 år.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Anne-Mette Westlien er del av miljøet rundt Jernbanetorget, og er en av veteranene i det narkomane miljøet i Oslo.

NRK møter Westlien utenfor Oslo S, der hun må holde seg i konstant bevegelse for å ikke bli arrestert, som en del av politiets nye satsing på å holde området utenfor sentralstasjonen ryddet for narkomane, av hensyn til turister.

Hun mener de nye forslagene om å «snakke med» personer som blir tatt for mindre alvorlige narkotikalovbrudd, som ble presentert justisminister Knut Storberget og helse - og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tidligere i dag , kan ha noe for seg.

– Da må de gå til ungdommen, som er i begynnelsen av sin narkomane karriere, der er det fortsatt håp, sier Westlien, men legger til:

– Men det kommer ikke til å ha noen effekt på eldre mennesker, sier Westlien. Hun ønsker ikke å bli avbildet, av hensyn til familien.

– Men jeg er helt enig i at det er alt for strenge straffer her i Norge. Det er en god idé med lettere straff, mener Westlien.

Skippergata

POSIVE: Flere rusmisbrukere NRK har snakket med i Skippergata i Oslo sentrum er positive til forslaget fra arbeidsutvalget.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Stopper ikke rekrutteringen

Forslaget om å innføre samtaleterapi eller et intervensjonsprogram for personer som blir tatt for lettere narkotikaforbrytelser, som justisminister Knut Storberget og helse - og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottok i dag, har som delmål å sørge for at færre unge skal bli avhengige av narkotika.

Westlien tror ikke forslaget kommer til å sette en stopper for rekrutteringen til det narkomane miljøet i Oslo.

– Jeg er pensjonist i miljøet, men det kommer mye, nye folk til hele tiden. Det klarer ikke politiet eller Storberget å stoppe, sier Westlien.

– Et skritt i riktig retning

Per Olav Elvestuen er nestleder i Venstre. Han er positiv til rapporten regjeringen har fått overlevert om alternative reaksjoner for mindre narkotikalovbrudd.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det er i dag en rekke brukere som trenger denne samtalen for å skjerpe seg og det er brukere som trenger denne oppfølgingen for å få den hjelpen de trenger. Det er positivt at utvalget har tatt inn over seg erfaringen fra Portugal, sier Ola Elvestuen, nesteleder i Venstre.

I arbeidet med rapporten har arbeidsutvalget hentet inspirasjon fra Portugal, som fra 1. juli 2001 avkriminaliserte bruk av narkotika, herunder også erverv og besittelse til egen bruk.

Justisminister Knut Storberget sier imidlertid at forslagene i rapporten «alternative reaksjoner for mindre alvorlige narkotikalovrbudd» ikke dreier seg om verken legalisering, avkriminalisering eller nedkriminalisering.

Ola Elvestuen

POSITIV: Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen er positiv til forslagene om å tilby intervensjonsprogram og motivasjonssamtaler ved mindre alvorlige narkotikalovbrudd.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Prinsessegata

IKKE VEIEN Å GÅ: Trond Stanley Sæthre har vært «bruker» siden tidlig 80-tall. Han tror ikke samtaler er veien å gå for at færre unge skal bli avhengige av narkotika.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Jeg vil understreke at forslagene ikke inneholder legalisering, avkriminalisering eller nedkriminialisering av lovbbrudd. Det er snarere tale om å skredersy en reaksjon som gjør noe med pårsaken til lovbruddet - narkotikabruken, sier Storberget til NRK.

– Må være villige til å tenke nytt

Elvestuen i Venstre synes det er positivt at utvalget har tatt til orde for å følge rusavhengige med med hjelp og behandling i stedet for straff.

– Vi må være villige til å tenke nytt og smartere for å få ned bruken, mener Elvestuen.

Venstrenestlederen understreker behovet for at dette ikke gjøres for strengt.

– Vi ser at LAR – programmet (legemiddelassistert rehabilitering, journ. anm.) er for rigide til at hjelpeapparatet når alle som trenger det og har brukt for et slikt tilbud. Venstre forventer derfor at regjeringen ikke innfører aldersgrense og andre begrensninger på en denne ordningen. På den måten kan vi sikre at apparatet kan være effektivt og målrettet nok, sier Ola Elvestuen.

Nå forventer Elvestuen at regjeringen faktisk følger opp forslagene i rapporten.

– Dette må ikke legges i en skuff og forsvinne, men følges opp med reell endring i politikken, sier Elvestuen.

– Ingenting er bedre enn intervensjon

NRK møter også «Morten», som står sammen med mange andre rusmisbrukere i Skippergata.

Det er her mange oppholder seg etter at politiet har iverksatt «opprydningen» ved Jernbanetorget.

«Morten» (34), ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt, har jobb og familie, og hevder selv han har vært inn og - ut av narkomani siden han var 17 år.

Han synes forsalget om samtaler og intervensjon høres ut som en veldig god idé.

– Ingenting er bedre enn intervensjon. Det er viktig å få tak i alle potensielle narkomane, før de kommer hit, sier «Morten».

«Morten» mener det er positivt at man ikke vil gi bøter til narkomane.

– Det er menneskeliggjøring, det å ta vekk bota for eget bruk gjør det mer humant. Vi er mennesker vi også, med problemer som ikke fanges opp av samfunnet.

Trond Stanley Sæthre har vært «bruker» siden tidlig 80-tall. Han tror derimot ikke samtaler er veien å gå for at færre unge skal bli avhengige av narkotika.

– De må få en straff, så de skjønner at dette ikke er riktig. Jeg unner ingen å begynne med dette, sier Sæthre.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Liker forslaget om et alternativ til straff i narkotikasaker

KLIKK FOR Å SE VIDEO: 17 år gamle Paal Magnus Ulkestad Tuflåt får hjelp til avrusing. Han liker forslaget om et alternativ til vanlig straff i narkotikasaker.

– Mye bedre med hjelp

17 år gamle Paal Magnus Ulkestad Tuflåt får hjelp til avrusing av Trondheimsklinikken. Han liker forslaget om et alternativ til vanlig straff i narkotikasaker.

– Jeg synes det høres bra ut. Hvis du blir tatt som ung og får noe på rullebladet, er det der resten av livet, sier Tuflåt til NRK.

– Hvis du får hjelp med det, er det mye bedre enn at du må gå og slite med det resten av livet, mener han.

Narkotika har allerede satt en kraftig flekk på hans rulleblad. 17-åringen synes ikke forslaget innebærer en legalisering av de minste narkotikaforbrytelsene.

– Nei, det er det ikke. Det er et hjelpetiltak for å få hjelpe dem i stedet for å straffe dem. Det er positivt, sier Tuflåt.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) debatterer narkotikatiltak med justisminister Knut Storberget (Ap)

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Stortingsrepresentant Peter N. Myhre fra Frp (bildet) debatterer narkotikatiltak med justisminister Knut Storberget (Ap) i Dagsnytt 18.

– Helt feil signal

Stortingsrepresentant Peter N. Myhre fra Fremskrittspartiet er ikke like imponert over forslagene, og mener Storberget bør legge rapporten i skuffen.

Anders B. Werp, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Høyre

– Har man begått en straffbar handling, skal man ta sin straff, sier Anders B. Werp, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Høyre.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Dette er et helt feil signal å sende. Narkotika skal være forbudt. Det skal være forbundet med en risiko å bruke eller å ha med narkotika å gjøre. Det bør være ansett som en forbrytelse, sa Myhre på NRKs «Dagsnytt 18».

Storberget svarte at det fortsatt skal være mulig å reagere med betinget dom, påtaleunnlatelse eller en bot. Men det skal også være mulig med andre tiltak.

– Det å bare betale boten eller å bare få en dom i hånden, det er et system som vi ønsker å forlate, forklarte Storberget.

Som Frp misliker også Høyre tanken på å gi narkotikaavhengige et slags straffeamnesti.

– Har man begått en straffbar handling, skal man ta sin straff, sier medlem av justiskomiteen Anders B. Werp til NRK.

Han mener det ikke er snakk om enten å forebygge eller å fengsle folk, men å gjøre begge deler.

AKTUELT NÅ