Hopp til innhold

– Kan forebygge voldtekter med bedre skjenkepolitikk

For å forebygge voldtekter må vi også være villige til å gjøre noe med skjenkepolitikken, mener statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen fra Arbeiderpartiet.

Jente drikker øl, alkohol

Illustrasjon

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

To av tre jenter som blir voldtatt var beruset da overgrepet skjedde. Også mange av gjerningspersonene er alkoholpåvirket, kunne NRK Brennpunkt fortelle om denne uka.

Astri Aas-Hansen reagerer på informasjonen som kommer fram av NRK-programmet, og utfordrer spesielt utelivsbransjen og kommunepolitikerne som har et utvidet ansvar for skjenkepolitikken.

– Vi veit at høyt alkoholinntak øker risikoen både for å begå og bli utsatt for voldtekt, og derfor er det relevant og se blant annet på skjenkepolitikken enkelte kommuner fører, og også hvordan utelivsbransjen etterlever regelverket, sier Aas-Hansen til NRK.

Les mer: Sjokkert over alkoholforbruk ved voldtekter

– Det er mange som mener at de aldri ville ha begått en voldtekt, hadde det ikke vært for alkoholpåvirkningen. Og det bør alle tenke gjennom, hvordan alkohol kan være med på å gjøre en til en overgriper.

Tall fra politiet viser at hver tredje voldtekt som blir anmeldt i Oslo har skjedd på fest.

– Hvordan mener da Aas-Hansen at kortere stengetid på byen kan forebygge voldtekt på en for eksempel en privat fest?

– Det kan være med på å forebygge de voldtektene som skjer etter at man har møtt hverandre på byen, men det kan ikke være med å forebygge alle voldtekter. Men fordi voldtekt er en så alvorlig forbrytelse så trenger vi alle de tiltak vi kan finne for å klare og dempe den smerten dette påfører veldig mange mennesker.

AKTUELT NÅ