Hopp til innhold

Influensasesongen i full gang

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Influensaaktiviteten har fortsatt å tilta etter jule- og nyttårshelgen og det pågår nå betydelige influensautbrudd i store deler av landet.

Folkehelseinstituttet oppfordrer nå helsetjenesten i kommunene, fastleger og spesialister om en ekstra vaksinasjonsinnsats overfor etternølerne blant de med økt risiko for alvorlig influensasykdom – gravide, eldre og personer med alvorlig, underliggende sykdom.

Flest syke i sør i landet

influensa

Illustrasjonsfoto

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I uke 1 fikk 3,7 prosent av dem som gikk til legen diagnosen ”influensaliknende sykdom”, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Dette er en fortsatt markant stigning siden uken før og indikerer middels til høy influensaktivitet.

Til sammen 11 pasienter med svineinfluensa innlagt i intensivavdelinger, i tillegg til pasienter med andre influensavirusinfeksjoner. Ingen dødsfall er varslet. Det forventes at antall syke fortsetter å stige de nærmeste ukene.

Aktiviteten er høyest i overvåkingsregionene Vest, Sør og Øst, mens det ser ut til å være noe roligere i Midt- og Nord-Norge.

Med bakgrunn i den voldsomme epidemien av svineinfluensa i Storbritannia har eksperter ved Folkehelseinstituttet vurdert sannsynlige scenarier for Norge denne sesongen.

Oversikt over pasienter som er eller har vært innlagt i intensivavdeling med svineinfluensa

Kjønn

Alder (år)

Fylke

Innlagt intensiv (uke og år)

Risikogruppe

Gutt

0-1

Oslo

51-2010

Nei

Mann

60-69

Buskerud

52-2010

Ja

Mann

30-39

Hordaland

51-2010

Ja

Mann

40-49

Oppland

52-2010

Nei

Kvinne

30-39

Vestfold

01-2011

Nei

Kvinne

60-69

Finnmark

01-2011

Ja

Mann

50-59

Møre og Romsdal

01-2011

Nei

Mann

30-39

Telemark

01-2011

Nei

Mann

40-49

Vestfold

01-2011

Nei

Mann

40-49

Vestfold

01-2011

Nei

Mann

40-49

Rogaland

01-2011

Nei

Ekspander/minimer faktaboks

Regner med sju dødsfall

Nyse

Illustrasjonsfoto

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Her skriver instituttet at en kvalifisert gjetning er at det i løpet av influensasesongen blir 221 sykehusinnleggelser, 44 intensivinnleggelser og sju dødsfall som følge av influensa A(H1N1/svineinfluensa) .

Folkehelseinstituttet presiserer at det er fornuftig av sykehusene å planlegge for en verre situasjon enn dette.

– Vi regner med at det vil bli noen titalls alvorlige tilfeller og noen få dødsfall av svineinfluensa gjennom sesongen, men at den mer ordinære type B-influensa vil dominere, sier Aavitsland.

Ikke for sent å vaksinere seg

Det er ikke for sent å vaksinere seg mot sesongens influensa.

– Vi vil gjenta og understreke at sesonginfluensavaksinen er viktig for å redusere alvorlig sykdom, spesielt blant personer i risikogruppene, sier Preben Aavitsland, ass. divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Etter fjorårets pandemi med influensa A(H1N1), svineinfluensaviruset, er risikogruppene utvidet til blant å omfatte til gravide fra 12. svangerskapsuke.

– Det er fortsatt mange i risikogruppene som ikke er vaksinert. Vi ønsker at helsetjenesten kan gi etternølere en ekstra mulighet til raskt å få tatt vaksinen før vi når toppen av epidemikurven, sier han. – Vaksinen beskytter både mot svineinfluensaviruset og influensa B. Dette er de to viktigste virustypene vi nå ser hos de som blir syke.

Haster

– Prøver fra de personene som til nå har blitt innlagt sykehus med alvorlig influensasykdom, viser at de i hovedsak er smittet med svineinfluensa, og at de ikke er vaksinerte. Hovedinnsatsen bør nå konsentreres om å nå de som har størst risiko for alvorlig sykdom i tillegg til helsepersonell med pasientkontakt, sier Aavitsland. Også personer utenfor risikogruppene kan vaksinere seg dersom de ønsker det.

Folkehelseinstituttet oppfordrer også aktuelle pasientorganisasjoner til å minne sine medlemmer om at de som ennå ikke har vaksinert seg bør gjøre det så raskt som mulig.

– Det er egentlig ingen siste frist for å vaksinere seg så lenge det er influensasesong, men jo tidligere jo bedre. Best effekt av vaksinen oppnås først 1–2 uker etter at den er satt. Derfor haster det nå før spredningen kulminerer og vi håper at ulike deler av helsetjenesten kan bidra til dette, sier Aavitsland.

AKTUELT NÅ