Hopp til innhold

– Vil ha tredelt foreldrepermisjon

Regjeringen legger opp til en tredeling av foreldrepermisjonen med like mange uker til mor som til far.

Far med baby

En til far, en til mor og en til fri fordeling, er regjeringens forslag til ny foreldrepermisjon.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det går fram av Likelønnsmeldingen som likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) legger fram fredag, på sin siste arbeidsdag før en fire måneder lang pappapermisjon.

– Dette er som et Kinderegg. Bra for menn, bra for kvinner og ikke minst bra for barn, har Lysbakken tidligere sagt til NRK.

Etter det NRK erfarer vil han foreslå at like mange uker av foreldrepermisjonen blir satt av til far og til mor.

Dermed vil pappakvoten øke - noe Lysbakken snakket varmt om tidligere i høst.

Audun Lysbakken (SV)

Fredag legges Likelønnsmeldingen frem av likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Viktig for likelønn

NRK har vært i kontakt med en rekke kilder som kjenner innholdet i stortingsmeldingen. Lysbakken vil signalisere at Regjeringen ønsker en tredelt pappaperm, men noen uker rundt fødselen forbeholdes mor og holdes utenfor brøken.

– Det er bra for ungene å være mye med begge foreldrene samtidig. Og så vet vi veldig godt at dette er bra for kvinner i arbeidslivet og bra for likelønn, sier Lysbakken.

Fars pliktige tid med barnet blir utvidet fra i dag. Meldingen skal være klarere på målsetning enn økonomi.

– Vi ser at mange menn ønsker å være lengre sammen med ungene og vi ser også at det er barrierer i vårt samfunn. Mange menn sier at de møter utfordringer i arbeidslivet og blant kvinner i egne familier når de ønsker å ta lengre permisjon, sier Lysbakken.

Statsråden mener derfor menn trenger kvote, og vil øke fars pliktige tid med barna.
Neste år blir ti pappauker til tolv.

– Hensikten med innretningen er å synliggjøre at permisjonen som ikke er satt av til far eller mor, er til fri fordeling mellom foreldrene, og at den ikke automatisk skal gå til mor, sier en stortingskilde fra et av de rødgrønne partiene, til Aftenposten.

De tre ukene med permisjon før fødselen skal fortsatt forbeholdes mor, og teller ikke med i mammakvoten.

– Ofrer barna for likestillingen

Høyre reagerer sterkt på forslaget om en tredeling av foreldrepermisjonen, og mener regjeringen ofrer barna på likestillingens alter.

– Regjeringen er mer opptatt av å oppnå full likestilling enn å ivareta barnets behov i sitt første leveår, sier Linda Hofstad Helleland, familiepolitisk talskvinne for Høyre.

– Det er skremmende at regjeringen ser ut til å føre en politikk hvor man fratar mennesker muligheten til å bestemme over eget familieliv. Høyre ønsker å gi mer valgfrihet til foreldrene, fremfor å frata familien mulighet til å bestemme over eget liv, sier Helleland.

AKTUELT NÅ