Hopp til innhold

Riis-Johansen ber om habilitetsvurdering

Justisdepartementet skal vurdere habiliteten til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen etter avsløringene om kraftbransjens pengegaver til Senterpartiet.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen om kraftkonsesjonene. Nå har han bedt lovavdelingen i justisdepartementet vurdere habiliteten hans.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Før fjorårets valgkamp ga flere kraftaktører pengestøtte til Senterpartiet. Samtidig satt partiet med ansvaret for departementet som behandlet konsesjonssøknader fra de samme aktørene.

Ba om habilitetsvurdering

Opposisjonen mener statsråden kan ha visst at Eidsiva energi og Troms Kraft bidra økonomisk til valgkampen . Nå må olje- og energiministeren forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Riis-Johansen sier i dag til NRK selv bedt Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere om han var inhabil da han behandlet konsesjonssøknadene.

– Dette gjør jeg fordi vi etter å ha jobbet og lett, ser at Eidsiva energi er nevnt i en fotnote til regnskapet som ble lagt fram på landsmøtet.

- Har god samvittighet

Riis-Johansen var selv ikke tilstede på landsmøtet. Det var imidlertid hans statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Statsråden bedyrer at han ikke visste om pengestøtten fra Eidsiva energi da han behandlet søknaden deres om å bygge et fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

– Jeg har ikke vært kjent med dette, så jeg har veldig god samvittighet med hensyn til prosessene i de nevnte konsesjonssakene. Men jeg synes det er viktig at det ikke er noen usikkerhet rundt dette, og har derfor bedt om en vurdering.

AKTUELT NÅ