Rettssaken mot Arne Treholt

25. februar 1985 startet rettssaken mot Arne Treholt. Den siste og desidert største spionsaken i Norge under den kalde krigen.

Arne Treholt i rettssalen
Foto: PST / Scanpix

Rettssaken mot den tidligere høyt betrodde AP-politikeren ble møtt med enorm interesse både hjemme og i utlandet. Ikke siden prosessen mot Quisling i 1945 hadde en norsk rettssak fått slik oppmerksomhet i utlandske medier.

Arne Treholt
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Se bilder fra rettssaken og hør tiltalepunktene i dette klippet fra Dagsrevyen 25. februar 1985.

Video: Åpningsdagen i Treholt-saken

På vei til KGB

20. januar 1984 ble daværende byråsjef i Utenriksdepartementet arrestert på Fornebu Lufthavn. Treholt var på vei til Wien for å møte KGB-general Gennadij Titov. Med seg i kofferten hadde han 66 graderte dokumenter.

Fra spionmøtet mellom Treholt og Titov.
Foto: Politiet / SCANPIX

Overvåking

Arrestasjonen skjedde etter mange års overvåking av Treholt, og for Overvåkingspolitiet betydde den slutten på en lang jakt etter en ukjent spion i Det norske utenriksdepartementet.

Spion for Sovjet og Irak

Da rettssaken mot Treholt åpnet vel elleve måneder etter arrestasjonen lød tiltalen på å ha overlevert hemmelige opplysninger til både sovjetisk og irakisk etterretningstjeneste.

20 års fengsel

- Jeg har aldri noen gang røpet opplysninger om rikets sikkerhet eller militære opplysninger, var Treholts svar på den alvorlige tiltalen. Men samtidig innrømmet han å ha gitt fra seg graderte dokumenter og å ha mottatt penger fra fra fremmede makter.

Arne Treholt på Ila landsfengsel
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

20. juni 1985 ble det avsagt dom i Treholt-saken. Klippet er hentet fra Dagsrevyen samme dag:

Video: Dagsrevyen 20.06.1985: Treholt-dommen

Rettssaken pågikk i fire måneder, og den 20. juni ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for å ha avslørt militære og politiske hemmeligheter.

Benådet

I 1992 ble Treholt benådet av helsemessige årsaker. Tre ganger senere har han prøvd å få saken sin gjenopptatt, men har blitt avvist hver gang. Treholt livnærer seg nå som forretningsmann i Russland og på Kypros.