Hopp til innhold

35-åring pågrepet etter banksvindel

Politiet tror 35-åringen er hovedmannen bak den utrolige svindelsaken der en Nordea-konto ble tappet for 89 millioner kroner.

Nordea

Svindelen av Nordeas filial på Tveita i Oslo betegnes som en av norgeshistoriens største.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Etter å ha vært etterlyst internasjonalt meldte den antatte hovedmannen seg i går kveld for politiet sammen med sin advokat.

– Vi mener at 35-åringen står bak fullbyrdet bedrageri av rundt 89 millioner kroner fra en Nordea-konto, opplyser politiadvokat Frank Grimstad Jensen til NRK.

35-åringen vil bli framstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag.

Har du tips i saken? Send e-post til NRKs reporter

En av norgeshistoriens største svindelsaker

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen i Oslo politidistrikt

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen i Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

Det var rundt 20. juli i sommer at 35-åringen og en ukjent kvinne troppet opp på en Nordea-filial på Tveita i Oslo med en utskrevet fullmakt til kontoen til en rik Nordea-kunde. Kvinnen utga seg for å være en av Norges rikeste kvinner.

Basert på falske ID-papirer klarte de å få overført rundt 89 millioner kroner til en annen konto. Senere ble 60 millioner kroner overført videre til andre kontoer, flere av dem utenlandske.

Den pågrepne er tidligere en tidligere kjenning av politiet og skal ha sonet dommer for vinningskriminalitet, om enn i mindre omfang.

35-åringens forsvarer, advokat Steinar Glinsholt, ønsket i ettermiddag ikke å kommentere saken overfor NRK.

Kasserer siktet – kvinne etterlyst

Bankfunksjonæren som utstedte fullmakten ble pågrepet 6. august, siktet for å ha medvirket til svindelen. Mannen, som er 32 år gammel, sitter nå i varetekt.

Politiet har ennå ikke klart å slå fast identiteten til kvinnen som var sammen med den antatte hovedmannen i bankfilialen på Tveita, og har sendt ut en etterlysning til politidistrikter landet rundt.

– Vi vurderer nå om vi skal offentliggjøre videobilder fra banken og gå ut med en bred etterlysning, forteller Frank Grimstad Jensen ved Oslo politidistrikt.

Ifølge VG og NA24 skal flere rike nordmenn i år ha blitt utsatt for lignende svindel, hvor falske, norske pass produsert i utlandet blir brukt til å skaffe tilgang til kontoene.

Har stanset overføringer

Nordea står økonomisk ansvarlig for tapene, som beløper seg til 89 millioner kroner.

– Vi har samarbeidet tett med politiet og er tilfreds med at de har gjort en god jobb til nå, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til NRK.

Han forteller at banken så langt har klart å stanse rundt en tredjedel av pengeoverføringene.

– Av beløpet som er i tiltalen, har Nordea greid å stanse 25 millioner kroner. Vi er i dialog med banker i utlandet for å spore resten av pengene, sier Sevang.

Det vil si at politiet og bankene nå jakter på rundt 60 millioner kroner. Utbyttet fra Nokas-ranet – norgeshistoriens største ran – var på rundt 57 millioner kroner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger