Hopp til innhold

Kraftig transe-angrep fra Hagen

Carl I. Hagen går hardt ut mot sin tidligere svigersønn, som er en av transpersonene i «Jentene på Toten».

CARL I HAGEN
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I en kronikk i Aftenposten retter tidligere Frp-formann Carl I. Hagen kraftig skyts mot sin egen ekssvigersønn, som er en av transpersonene i den populære NRK-serien «Jentene på Toten».

Sentralt i serien er Stensveen ressurssenter på Kapp på Toten, som har utviklet seg til å bli et fristed for transpersoner fra hele Norden.

Les også: - Håper å bryte med heteronormen

Nett-TV: Siste episode av «Jentene på Toten»

Hagen innleder med å gå til angrep på påstander om at transer utsettes for fordommer og diskriminering i samfunnet. Hagen skriver tvert imot at noen av dem « bevisst lurer og/eller bedrar sine omgivelser og sine nærmeste i stedet for å oppføre seg ordentlig og skikkelig».

Video nsps_upload_2010_1_6_16_30_36_14.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Klipp fra serien «Jentene på Toten»

Til angrep på ekssvigersønn

Hagen forklarer sitt eget engasjement med at han er tidligere svigerfar til en transperson, som valgte å fortelle hans datter om sin legning da hun var gravid med deres siste barn.

– I dokumentaren Jentene på Toten uttaler han at han visste om sin legning fra han var seks år gammel. Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering.

– Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig. Han visste om sin legning, men valgte selv å lyve om det, og han valgte selv å innynde seg overfor min datter under falskt flagg, skriver Hagen i kronikken.

– Må selv ta ansvar

Hagen mener at transpersonene som unnlater å fortelle om sin legning, og dermed skjuler og forleder andre til å tro at de er vanlige heterofile, selv må ta ansvar for eventuelle senere konsekvenser.

Hagen angriper NRK for å ha framstilt sin ekssvigersønn som en kjærlig far, uten at hans datters familie fikk anledning til å imøtegå dette og fortelle sin del av historien. Han forteller at hans barnebarn har hatt en meget vanskelig situasjon etter at faren fortalte at han heller ville være kvinne.

– Barna fikk kunnskap om at deres far ønsker en kjønnskorrigerende operasjon gjennom TV-programmet. De fikk selvsagt sjokk. Kan man forestille seg hvordan det er å få slik informasjon om sin far via TV-skjermen?, skriver Hagen.

Rundt 400 kjønnsbekreftende operasjoner har blitt gjennomført i Norge siden 1962. For å få operasjon må man få diagnosen transseksualisme.

– Barnas behov først

Han legger til at barnebarna hans flyttet langt unna sin far fordi de var livredde for at han skulle hente dem på skolen i dameklær eller at han som kvinne skulle vise seg i nabolaget.

– Det er min påstand at også transpersoner har plikt til å sette egne barns behov foran sine egne, skriver Hagen, og etterlyser barnas rettsvern.

Aftenposten har vært i kontakt med ekssvigersønnen, men han ønsker ikke å kommentere saken før han selv har lest Hagens kronikk.

AKTUELT NÅ