Hopp til innhold

Mindreårige asylsøkere doblet

Det er nå rekordtilstrømming av enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Andelen av asylsøkere som er enslige og under 18 år er doblet siden 2007.

Bare i årets tre første måneder er det kommet nær 500 enslige mindreårige. Norge utpeker seg i Europa med en av de største økingene i denne gruppen. Afghanske mindreårige er den største gruppen.

Ved hjelp av menneskesmuglere kommer de til Norge. Trolig er de fleste av dem sendt av foreldre eller slekt for å tjene penger som de kan sende hjem. Kanskje er drømmen at også foreldrene skal komme etter.

Sterk økning

Nye tall fra utlendingsdirektoratet forteller en trist historie: Enslige mindreårige strømmer til Norge i økende omfang.

Enslige mindreåriges andel av totalt antall asylsøkere var i 2007 på seks prosent. I 2008 var andelen steget til ni prosent. Så langt i år er andelen steget til 13 prosent.

Bak det tallet skjuler det seg 496 unge mennesker som er blitt sendt ut i verden til Norge, så langt i år.

- Dette er en svært bekymringsfull trend, dette er unge mennsker som legger ut på en farefull ferd, som regel i regi av menneskesmuglere, sier Frode Forfang, assisterende direktør i Utlendingsdirektoratet, UDI.

Norge blant land med størst økning

Tilstrømmingen kan tyde på at effekten av regjeringens innstramming av asylpolitikken ennå ikke har hatt effekt. Flere av tiltakene blir ikke satt i verk før denne våren.

Det spesielle er at mange land i Europa opplever en økning i enslige mindreårige asylsøkere, men Norge er av de landene med den største økningen i denne gruppen.

- Det er vanskelig å si hva som er grunnen til dette. Det er nok en oppfatning der ute at det er enklere for denne gruppen å få opphold i Norge, eller at forholdene for denne gruppen legges bedre til rette i Norge enn andre land. Men dette er antagelser, vi vet svært lite om dette, sier Frode Forfang i UDI.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger