Hopp til innhold

- På "audition" for å få psykolog

Flere tusen står på venteliste - de trenger hjelp av psykolog. Det kan ta lang tid før de får den hjelpen de trenger.

Illustrasjon
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er liten kapasitet, og psykologene vurderer på telefon eller mail om pasienten er syk nok til å få hjelp.

Les: Akutt mangel på psykologar i kommunane

Les: Nesten umulig å få psykologhjelp

- Du ringer, sender e-post, sender vanlig brev. Jeg skrev hele min historie og hele den kampen jeg har gjort. Så får jeg tilbake "jo, det var veldig flotte brev, de skulle gjerne hjulpet meg, men de har ikke kapasitet" forteller "Kari".

"Kari" er 23 år og hun vil ikke stå frem med sitt egentlige navn, men hun vil gjerne fortelle sin historie. Kari har nemlig opplevd det å selv måtte finne fram til en psykolog når hun hadde det som aller vanskeligst.

- Ingen som vil ha meg

- Til slutt orker man ikke ringe mer, man blir sånn: " Nei, det er ingen som vil ha meg".

Kari ser ut som hvilken som helst annen jente i tjue årene. Men hun sliter med store psykiske problemer knyttet til spiseforstyrrelser.

- Jeg begynte med en vanlig slankekur, som mange jenter gjør. Så tenkte jeg, ja, ja det går jo så fint så jeg kan jo bare spise litt mindre og trene enda litt mer. Til slutt kollapset Kari og ble sendt av fastlegen til sykehuset, de mente hun var frisk - Kari veide omkring 35 kilo.

Veien til hjelp skulle vise seg å bli lang.

Det endte med mange brev med avslag eller beskjed om at det er lang ventetid på å få komme til psykolog. Opptil to år, eller at det er for lange ventetider og dermed ikke engang plass på ventelisten.

- Det skal ikke være sånn, man skal ikke lide sånn. Det skal ikke være min oppgave som veldig veldig syk, og uten kapasitet til å finne ut av det selv.

Kari etterlyser et støtteapparat som tar vare på en.

- Det skulle man tro at man hadde i verdens rikeste land, men det har vi ikke, sier hun.

- Et uholdbart system

For å få hjelp av psykolog må man først kontakte sin fastlege. Dersom fastlegen sammen med pasienten finner ut at det trengs mer hjelp får pasienten en liste med navn på psykologer og pysykiatere med driftsavtale. Disse må pasienten selv kontakte.

- Når du har kommet så langt at du trenger denne hjelpen, når du er sårbar, har liten selvtillit og trenger hjelp. Nettopp da er du nødt til å sette deg ned å formulere deg godt skriftlig om det hjelpebehovet du har. Og så må du sette deg ned å vente, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i rådet for psykisk helse.

- Det er et system som er utilgjengelig, det er svært urettferdig og det er et uholdbart system. Jeg har engang kalt det en følelse av å stå på audition for å få psykolog.

Ikke svar

Rådet for psykisk helse har tatt opp saken med helseministeren flere ganger. De har bedt om å få en avklaring på hvordan dette kan bli bedre. Og svaret de har fått:

- Hittil har det vært ganske taust dessverre, sier generalsekretær Sunniva Ørstavik.

Helse- og omsorgs departementet svarer

Kan gå måneder

Steinar Westin er professor i samfunnsmedisin og fastlege. Han vet hvor vanskelig det er å finne psykologhjelp til pasienter som trenger det.

- Jeg har jo skrevet henvisninger. At det kan gå måneder er ikke uvanlig i hvert fall. Det venter en uoversiktlig og vanskelig jobb som tar mye tid, sier han.

- Forbindelseslinjene er kort og godt dårlig mellom legekontoret og psykologtjenesten.

Har slitt med angst i 40 år

Venstres stortingsrepresentant Odd Einar Dørum har slitt med angst i over 40 år.

- Du føler deg overlatt til deg selv, du føler at mange forhold rundt deg er truende. Det var helt avgjørende å få hjelp med problemene, sier han.

Han følte han fikk hjelp da han ba om det.

- Det var en god opplevelse, og jeg forstår veldig sterkt hvordan det må føles å ikke få den opplevelsen, å ikke få den kontakten.

Tusenvis på venteliste

Tusenvis av nordmenn står på venteliste innen det psykiske helsevesenet. Gjennomsnittlig ventetid i spesialisthelsetjenesten er 60 dager

- Dette er uheldig for det norske folk. Og fører til store lidelser. Personer blir langtidssykemeldte og uføretrygdet. Det fører i neste omgang til nye store belastningar for samfunnet som må dekke utgifter til trygd i mange år, seier fagsjef Andreas Skuterud i Norsk Psykologforening.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger