Hopp til innhold

Nesten umulig å få psykologhjelp

Ventetiden er lang og mange psykologer med kommune-avtale har ikke kapasitet til å ta imot nye pasienter i det hele tatt.

Sånn det er i dag må pasienten selv søke hjelp, først hos sin fastlege deretter hos psykolog eller psykiater.

Telefonsvarere og numre som ikke er i bruk er ofte virkeligheten som kan vente deg hvis du forsøker å komme i kontakt med en psykolog.

- På "audition" for å få psykolog

Ikke godt nok

En ny rapport viser at det er stor mangel på psykologer i norske kommuner, og nesten ingen er tilsatt for å hjelpe voksne med psykiske lidelser.

Statssekretær Dagfinn Sundsbø

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Dagfinn Sundsbø er enig i at det må endringer til

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Statssekretær Dagfinn Sundsbø i Helse- og omsorgsdepartementet er enig i at helsetilbudet til folk med psykiske problemer ikke er godt nok og at noe må gjøres.

Han sier det nå skal etableres et system som gjør at henvisningene blir samordnet.

- Folk skal ikke selv trenge å lete seg frem til spesialistene men skal få hjelp til å finne de som kan yte dem hjelp. Han sier også at endringene skal skje i 2008

- Det skal bli endringer, lover han.

Uoversiktlig system

Steinar Westin er professor i samfunnsmedisin og fastlege. Han mener det er vanskelig å finne psykologhjelp til pasienter som trenger det.

- Jeg har jo skrevet henvisninger. Det kan gå måneder. Det er en uoversiktlig og vanskelig jobb som tar mye tid, sier han.

- Forbindelseslinjene er kort og godt dårlige mellom legekontoret og psykologtjenesten.

Statssekretær Dagfinn Sundsbø sier det er riktig som fastlegen sier at vi i dag har et ganske oppdelt system.

- Det skal ikke være slik at pasienten selv skal måtte lete seg frem til hvor en skal, i et system delt opp i distriktpsykiatriske sentere, sykehus og avtalespesialister, sier han.

Psykologene kan velge og vrake

Slik det er i dag kan psykologer og psykiatere med driftsavtale selv få velge hvem de vil ha til pasient, selv om fastlegene har sendt pasientene videre for hjelp.

- Det opplever jeg som urimelig. Og i den samordningen som helseforetakene nå skal foreta så må også det inngå, sier Sundsbø.

- Det må skje en prioritering av de pasientene som trenger det mest. Og vi vet jo dessverre at tendensen har vært at de pasientene som trenger hjelp mest og som er vanskeligst å hjelpe er blitt de som blir stående sist i køen, sier han.

Hjelp til flere

Sundsbø vil ha flere psykologer inn i kommune-helsetjenesten. Men dette er et mål som så langt ikke er nådd.

For barne- og ungdomspsykiatrien innføres det nå ventetidsgaranti. Garantien gjelder vurdering innen fjorten dager og tre måneders behandlingsgaranti.

Det er ingen garantier eller føringer for voksenpsykiatrien.

Tusenvis av nordmenn står på venteliste innen det psykiske helsevesenet. Gjennomsnittlig ventetid i spesialisthelsetjenesten er 60 dager.

AKTUELT NÅ