Hopp til innhold

- CIA-fly må inspiseres

- Norge vil tape på å ikke komme til bunns i påstandene om ulovlig fangetransport i regi av CIA, mener generalsekretær i Amnesty Internasjonal Norge.

Et mistenkt CIA-fly tar av fra flyplassen på Mallorca

CIA-FLY?: Et mistenkt CIA-fly letter fra flyplassen på Mallorca.

Foto: TONI MARIMON / AP

- Amerikanernes overgrep i denne såkalte krigen mot terror har jo hatt en gledelig tendens å komme fram i dagens lys etter noe tid.

Det har vi sett gang etter gang. Det tror jeg kommer til å skje med disse ulovlige fangetransportene også, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jon Peder Egenæs til NRK Nyheter.

Vil få et forklaringsproblem

Egenæs mener den norske regjeringen vil få et forklaringsproblem om det dokumenteres at norske myndigheter har vært involvert og medskyldig i ulovlig fangetransport med tilhørende tortur.

Det er ikke lenger noen hemmelighet at amerikanske fly benytter europeisk luftrom og enkelte europeiske flyplasser til transport av fanger i krigen mot terror. Men om de flyene som har landet på Stavanger Lufthavn Sola, har hatt fanger om bord, vet vi lite om.

- Vi har sagt at vi har spurt amerikanerne, og vi har fått et svar som vi ikke har noe grunnlag for å tvile på, sa daværende Kjetil Skogrand statssekretær i Utenriksdepartementet for to år siden.

- Ikke fanger i flyene

Senest i går gjentok UD overfor NRK at amerikanske myndigheter har forsikret dem om at det ikke er fanger om bord i flyene.

Ifølge Stavanger Aftenblad har 12 til 15 fly med tilknytning til CIA landet på Sola siden 2003.

- Jeg vet også at det har vært et fly i Bergen og et på Evenes, sier Jan-Petter Helgesen.

Helgesen er journalist i Stavanger Aftenblad, og har skrevet over hundre artikler om CIA-flyene.

Få reaksjoner i Norge

Etterspillet etter fangetransport-oppslag i Norge og i hans avis har ikke fått vært det samme som for eksempel i Danmark, Tyskland og på Island, sier han.

Stavanger lufthavn Sola

CIA-LANDING: Siden 2003 har 12 til 15 fly med tilknytning til CIA landet på Stavanger Lufthavn Sola, ifølge journalisten Jan-Petter Helgesen.

Foto: Goggel earth

- Myndighetene har reagert i flere land og sagt at de ikke vil ta del i det som er kalt ulovlig fangetransport med fly, sier Jan-Petter Helgesen.

Det er snart to uker siden det forrige oppslaget om at et slikt fly landet på Stavanger Lufthavn Sola. Dette skjedde 14. mars.

Dekknavn for CIA

Flyet var eid av det amerikanske selskapet Aviation Specialities Inc. Ifølge en rapport til Europaparlamentet i 2006 er dette et dekkselskap for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Debatten i etterkant har vært beskjeden, og Bjørn Jacobsen, forsvarspolitisk talsmann for SV, hevder å vite hvorfor.

- Man stoler vel for mye på en nær alliert, og det er det ingen grunn til i dette tilfellet. Her kan menneskerettigheter bli brutt, og Norge skal ikke gi sin støtte til det, sier forsvarspolitisk talsmann for SV, Bjørn Jacobsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger