Hopp til innhold

Leger frykter at nye pasient-rettigheter gir svekkede rettigheter

Regjeringens forslag til nye pasientrettigheter kan føre til svekkede rettigheter for mange, mener Legeforeningen. – I tillegg blir det dyrere, sier visepresident Trond Egil Hansen.

Operasjonssal/ Legeforeningen

Trond Egil hansen i Legeforeningen frykter at de nye forskriftene kan føre til at det vil ta lenger tid før pasienter kommer inn til operasjon.

Foto: Gorm Kallestad/Handout / NTB scanpix/Legeforeningen

Helse- og omsorgsministeren har lagt fram et forslag som ifølge regjeringen skal gi 500.000 flere pasienter rett til helsehjelp.

Regjeringen vil blant annet gi pasientene rett til å få vite om han eller hun har krav på helsehjelp fra spesialhelsetjenesten innen ti dager etter at en henvisning er mottatt. Vurderingen skal skje på grunnlag av henvisningen.

Frykter tidsnød

Men Den norske legeforening er redd styrkede rettigheter vil gi svekkede pasientrettigheter.

– Vi er bekymret for at pasienter som burde vært innkalt raskt ikke blir det, fordi man feilvurderer hastegraden. Nettopp det at beslutningen om prioritering må tas på et mindre grunnlag enn tidligere, kan gi denne effekten, sier visepresidentene i Legeforeningen, Trond Egil Hansen.

Legeforeningen påpeker at det at vurderingen skal gjøres på grunnlag av henvisningen, stiller store krav til den som henviser. Foreningen mener at det vil være tilnærmet umulig å innhente nødvendige opplysninger i løpet av den korte fristen.

– Selv om pasienten kanskje opplever at det tidlig blir fastslått at han har krav på en operasjon, kan det likevel være lang ventetid på selve operasjonen, sier Hansen.

Robin Kåss

Statssekretær Robin Kåss mener regjeringens forslag vil sikre behandling innen en medisinsk forsvarlig frist.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi mener dette systemet vil gjøre det enklere for pasientene å få rask behandling og ikke minst vil det gjøre det mer forutsigbart for pasientene, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet.

Han vil at det skal skal være sykehusets ansvar å rydde opp hvis det ikke klarer å holde fristen.

Vil gi flere rett til behandling

I forslaget, som ble lagt fram i november i fjor, heter det blant annet at skillet mellom pasienter som «har behov for behandling og de som har rettighet til behandling» skal fjernes.

– Har du behov, har du også rett, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han presenterte lovforslaget.

Legeforeningen påpeker at dette vil gi alle en juridisk rett til utredning, men mener at retten til behandling kan bli svekket. De frykter man kan få en stor pasientgruppe som ikke har «hastelidelser» og mener dagens ordning sørger for at de sykeste får behandling først.

Blir dyrere

Flere institusjoner og sykehus mener det er mye i forslaget som er bra, men er overbevist om at det kommer til å bli langt dyrere.

– Pasientene får rettigheter som de har juridisk krav på å få oppfylt. Det kan bety at man trenger økt kapasitet som må bygges ut, sier Legeforeningens Trond Egil Hansen.

I tillegg mener han at allmennlegetjenesten må tilføres mer ressurser slik at de blir flinkere til å skrive bedre henvisninger.

– Det å lage en henvisning er ikke bare å skrive et brev, det må ligge et godt arbeid til grunn, sier han.

– Men er ikke det noe allmennlegene gjør i dag?

– For at fastlegene, som i dag har store kapasitetsproblemer, skal kunne oppfylle økte forventninger, er det behov for økte ressurser, svarer Hansen.

Til det siste svarer statssekretæren at ikke alle vil få den samme fristen og at noen vil måtte vente lenger slik som i dag.

– Men det er ikke tvil om at vi vil ha behov for økte bevilgninger og vi vil vurdere det i tiden fremover også, sier Robin Kåss.

AKTUELT NÅ