Hopp til innhold

Kamal (20) skal ut av Norge for tredje gang på et halvt år

De to siste årene har over 200 utenlandske narkotikaselgere blitt tvangssendt ut av Norge mer enn én gang. I går ble Kamal (20) fløyet til Tyskland for tredje gang på et halvt år.

Kamal på Trandum

UT FOR TREDJE GANG: – Jeg har ikke planer om å komme tilbake denne gangen, sier Kamal.

Foto: Christine Svendsen / NRK

På Trandum transittmottak har en marokkansk unggutt gjort seg klar til en ny reise. Om tre timer går et fly til Tyskland. Flyet skal 20-åringen på. I bilen på vei til flyplassen spør transportledsager i Politiets utlendingsenhet, Christian Fredrik Arntzen, hvorfor Kamal havnet i fengsel.

– Jeg gjorde noe kriminelt. Av og til solgte jeg hasj, men bare for å få penger til mat. Nå har jeg sluttet, svarer han. 20-åringen er blant annet dømt for besittelse av narkotika og vold mot en politimann

Ole Johan Heir

SVINGDØR-EFFEKT: De to siste årene har politiet 226 ganger sendt ut narkotikaselgere som har blitt tvangsreturnert tidligere, forteller sjef i Politiets utlendingsenhet, Ole Johan Heir.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Kamal på ventecelle

PÅ VENTEROM: Kamal sitter på en ventecelle. Om noen timer går flyet hans til Tyskland.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Både i september og oktober ble Kamal fraktet ut av landet, men et par togreiser seinere var han tilbake i Norge. At broren bor her er 20-åringens begrunnelse for at han gjentatte ganger vender tilbake, til tross for at han har innreiseforbud.

1 av 10 sendt ut flere ganger

De siste fire årene har 1 av 10 straffedømte utlendinger gjort som Kamal, og kommet tilbake etter å ha blitt tvangsreturnert.

Ole Johan Heir, sjef i Politiets utlendingsenhet, sier gjengangerne kan være en del av organiserte, kriminelle nettverk.

– Da er jo dette yrket deres, og det er god fortjeneste på mye kriminalitet i Norge, sier Heir.

Les også: Politiet: Kriminelle utlendinger skal ut av Norge innen 72 timer

Han peker på at det er høye priser i Norge, og at man kan tjene mer på å selge narkotika her i landet enn i andre land. Selv om folkene hans stadig må sende ut kjente fjes, kjemper ikke politiet en håpløs kamp, mener Heir.

Les også: Sender ut flest rumenere

– At vi sender disse ut har en kriminalpreventiv effekt. Man skal heller ikke undervurdere tiden som går mellom uttransport og en eventuell retur. I den perioden har de faktisk ikke vært her og bedrevet kriminalitet, noe de ville gjort hvis de fortsatt var i Norge.

Verst i Oslo

Problemet er størst i hovedstaden. Rundt en fjerdedel av narkotikaselgerne som blir uttransportert kommer tilbake til Oslo. De to siste årene har over 200 personer blitt sendt ut mer enn én gang, viser ferske tall fra politidistriktet.

– De utviste respekterer ikke innreiseforbudet, og reiser til Norge igjen. Det er ingen grensekontroll på vei opp hit, dermed er det bare å fortsette geskjeften. Det blir en slags svingdør-effekt, forklarer Bjørn Vandvik, politiinspektør i Oslo politidistrikt.

Bare i fjor brukte politiet over 2 millioner kroner på flybilletter og reisefølge til utenlandske dopselgere, som har vært på samme reise før.

Les også: Politiet: – Lettere å sende ut barnefamilier enn kriminelle

– For et par år siden hadde vi en kar som kom tilbake åtte ganger. Vi har også opplevd at selgerne er tilbake før ledsagerne fra politiet er det. Det er selvsagt ganske frustrerende når vi har brukt ressurser på å sende dem ut. Jeg tror aldri vi kommer til å vinne denne kampen helt, men jeg tror vi skal klare å begrense det, sier Vandvik.

Les også: 9300 tvangsutsendt fra 2009 til 2011

Ny praksis

Vandvik forteller at åpne grenser i Schengenområdet gjør det lettere for mange å komme tilbake. Nå håper norske myndigheter at en ny metode skal skremme flere fra å reise til Norge igjen: retur helt til hjemlandet. I fjor ble 30 personer fløyet til Nigeria, og så langt er ingen av disse registrert på ny i Norge.

– Dette gjør vi for å motvirke en rask retur, sier Heir i Politiets utlendingsenhet.

Reglene ble innført i fjor, etter forslag fra politiet i Oslo og PU.

– Vi håper effekten blir at færre kommer tilbake, sier Heir.

– Ha det bra, Norge!

Tilbake på Gardermoen er Kamal fortsatt rolig, men usikker på hva han skal finne på når han om noen timer er i Tyskland.

– Jeg har ikke så mange penger, men planen er å dra til Paris der jeg har familie, forteller 20-åringen. Han sier han vil gå på skole i Frankrike slik at han kan få seg en jobb.

Transportledsager Christian Fredrik Arntzen sier det er på tide å gå.

– Ha det bra, Norge, roper Kamal, før han går inn på flyet.

Kamal på vei inn på flyet

TRANSPORTLEDSAGER: I snitt koster en tvangsretur 24 000 kroner. I dag er det transportledsager Christian Fredrik Arntzen sin tur til å fly tur/retur Düsseldorf.

Foto: Christine Svendsen / NRK

AKTUELT NÅ