Første gang et TV-team er med på et charterfly der ingen reiser frivillig

Vel 9300 personer har blitt tvangsutsendt fra Norge de siste to årene. For første gang har et TV-team vært med på et av charterflyene der ingen av passasjerene reiser frivillig.

Video Første gang et TV-team er med på tvangsutsendelse

For første gang har et TV-team vært med på et charterfly der ingen reiser frivillig. Reportasje fra Dagsrevyen.

En tidlig morgen er NRK med et team fra Politiets utlendingsenhet som skal pågripe personer som skal tvangsutsendes fra Norge.

En mor med tre barn fra Kosovo skal tilbake til hjemlandet, etter ett år i Norge.

– Du må begynne å pakke for du skal til et annet sted, sier Heidi Thams Tiller i Politiets utlendingsenhet.

– Jeg kan dra hvor som helst, bare gi meg en uke. Vær så snill, sier den gråtkvalte moren.

Første gang en TV-team er med på et charterfly med asylsøkere som tvangsutsendes. Se reportasje fra Dagsrevyen øverst i saken.

– Risikerer å bli drept

Ektemannen hennes er fengslet for drap i Kosovo. Den eldste sønnnen hennes risikerer derfor å bli drept i Kosovo, på grunn av tradisjonen med «blodhevn », heter det i asylsøknaden som har blitt avslått.

– Jeg kom hit for å beskytte mine tre barn. De leter etter min eldste sønn for å drepe ham, sier moren til NRK.

– Vet du hvor du skal nå?

– Jeg vet ikke. Jeg vet bare at jeg vil gi mitt liv for mine barn, sier moren.

Økt kraftig

Antallet tvangsutsendelser har økt kraftig de to siste årene, fordi Regjeringen har bedt om det. I 2010 ble 4600 personer tvangsutsendt, og iår kommer tallet opp i 4700. De to siste årene har totalt 9300 personer blitt tvangsutsendt av Norge.

Det vanskeligste for politiet er å finne ut hvem asylsøkerne er, ifølge Politiets utlendingsenhet. Grunnen til at ikke enda flere blir sendt hjem med tvang er at en del av asylsøkerne er papirløse, og dermed ikke kan sendes hjem.

Tvil rundt identitet er et annet problem for politiet.

– Det vanskeligste er selve verifiseringen, det å finne ut hvem de er. De kommer uten dokumenter, og lyver til Politiets utlendingsenhet om hvem de er, sier Magne Løvø, seksjonssjef ved Politiets utlendingsenhet.

Av de som er blitt tvangsutsendt de siste to årene, har 529 kommet tilbake til Norge med ny søknad om oppholdstillatelse. Det viser beregninger UDI har gjort for NRK.

Saken vurderes på nytt

Moren fra Kosovo med tre barn ble imidlertid ikke sendt hjem i denne omgang. Hennes eldste sønn stakk av da teamet fra Politiets utlendingsenhet kom, og familien kan derfor ikke sendes hjem.

Politiet har bedt Utlendingsnemnda vurdere saken på nytt. Moren fra Kosovo sier til NRK lørdag at sønnen fortsatt ikke har kommet tilbake, men at sønnen er trygg.

Hun sier også at det kan hende han ikke kommer hjem igjen så lenge det er fare for at familien blir sendt ut av Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger