Hopp til innhold

Åpner for mer olje- og gassutvinning i Nordland

Regjeringen åpnet fredag 6 nye blokker for leting etter olje og gass i Nordland. Miljøbevegelsen raser.

Ola Borten Moe

Olje- og energi minister Ola Borten Moe utvider de forhåndsdefinerte områdene for oljeleting i nord med 6 nye blokker.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Olje- og energidepartementet utlyste fredag årets konsesjonsrunde for modne områder på kontinentalsokkelen - med det klingende navnet TFO 2013 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder).

Det er seks nye blokker som ligger nær det gigantiske gassfeltet Aasta Hansteen utenfor Sandnessjøen som nå er åpnet for leting. Aasta Hansteen vil bli blant de største utbyggingene som noensinne er gjennomført på norsk sokkel.

Dersom det skjer et oljeutslipp her kan det bli drevet mot Lofoten og Vesterålen med golfstrømmen.

LES OGSÅ: Bygger ut Aasta Hansteen-feltet til 50 milliarder

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Plattformen som skal brukes på Aasta Hansteen-feltet Gassfeltet planlegges bygd ut med Norges første og verdens største «Spar-plattform», som er nesten 200 meter høy.

Foto: Aker Solutions

– Av stor strategisk betydning

Men olje- og energiminister Ola Borten Moe er likevel ikke bekymret.

– Det er et fantastisk prosjekt som også er av stor strategisk betydning. Nå får vi lagt et rør lenger nord enn vi noen gang har gjort, sier Borten Moe.

Dermed strekker den norske gassinfrastrukturen seg helt til inngangsporten til Lofoten-området, eller Nordland VI som det heter på oljespråket.

– Det muliggjør både aktivitet lenger nord, på gassressurser, og det muliggjør også ny aktivitet og ny leting fordi man nå har infrastrukturen til å få eventuelle nye funn ut. Dette er veldig bra, sier Olje- og energiministeren.

– Helt vanvittig

Men det er en virkelighetsoppfatning som langt fra deles av alle.

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken er lite fornøyd med tildelingene, og mener konsekvensen er at det kan bli oljeboring nær Lofoten.

– Dette er områder som ligger tett opp mot de rike fiskebankene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er anslått at oljesøl her raskt vil kunne spre seg nordover, og få store konsekvenser for den sårbare naturen og de rike fiskeressursene i området, sier Haltbrekken.

Fredrik Hauge i Bellona kaller tildelingen «noe av det groveste han har sett» i norsk oljeforvaltning.

– Denne ordningen er til for å gi områder der hvor vi har hatt oljeproduksjon i lang tid, såkalt modne områder. Aasta Hansteen er ikke behandlet i Stortinget en gang, sier Hauge.

Han mener at saken er behandlet av Olje- og energidirektoratet i løpet av 20 dager i januar.

– Det å definere disse områdene som modne områder er helt vanvittig, sier Bellona-lederen.

AKTUELT NÅ