Hopp til innhold

Frikjent for Politkovskaja-drapet

En russisk domstol har firkjent alle de tre som var tiltalt for drapet på journalisten Anna Politkovskaja.

Anna Politkovskaja
Foto: Alexey SAZONOV / AFP

Dermed er en av de mest omstridte drapssakene i Russlands nyere historie uløst.

Brødrene Dazhbrail og Ibragim Makhmudov var tiltalt for å ha kjørt drapsmannen til åstedet, mens politioffiseren Sergej Khadzhikurbanov var tiltalt for å ha vært med på å legge forholdene til rette for drapet.

Anna Politkovskaja skrev en rekke artikler om overgrep i utbryterrepublikken Tsjetsjenia. Hun ble skutt i heisen i boligblokken der hun bodde i Moskva 7. oktober 2007 da hun var 48 år gammel.

Video nsps_upload_2009_2_19_16_7_2_667.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Tre menn er frikjent for å ha medvirket til drapet på Anna Politkovskaja.

Sterke følelser

Kjennelsene utløste sterke følelser i rettssalen i Moskva. Makhmudov-brødrene omfavnet hverandre, deres mor Zalpa gråt åpenlyst på publikumsgalleriet, mens tilhengere av de tiltalte kom med høye hurrarop.

Slektninger og tidligere kolleger av Anna Politkovskaja var dypt skuffet, men sa at de tre som nå er frikjent, uansett ikke er hovedmenn i saken. De peker på at mannen som begikk selve drapet, fortsatt er på frifot.

- Det viktigste ligger fortsatt foran oss, for nå må myndighetene sette i gang en virkelig etterforskning. Men jo lenger de nøler, jo vanskeligere vil det bli å finne drapsmannen, sa Karina Moskalenko, som er støtteadvokat for Politkovskajas familie.

Syndebukker

Før dagens rettskjennelse beskyldte familien og tidligere journalistkollegaer politiet og påtalemyndigheten for ikke å ha oppklart drapet.

Bistandsadvokatene, som representerte de etterlatt under rettssaken, har hele tiden sagt at de tre tiltalte var gjort til syndebukker, og at de skyldige fortsatt er på frifot.

Julija Safina, en av påtalemyndighetens advokater i saken, varslet umiddelbart at torsdagens kjennelser blir anket.

Internasjonalt kjent

Anna Politkovskaja var internasjonalt kjent for sin undersøkende journalistikik rundt brudd på menneskerettighetene i Russland. Hun var også en krass kritiker av daværende president Vladimir Putin, som nå er russisk statsminister. For sin innsats som journalist fikk hun en rekke utenlandske pressepriser. Blant annet fikk hun Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris i 2003.

Drapet fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og spekulasjonene gikk høyt om russiske myndigheter kunne være involvert.

Les: - Rettssaken er en farse

Les: Tre tiltalt for Politkovskaja-drapet

Les: Kritisk journalist drept

SISTE NYTT

Siste nytt