Hopp til innhold

- Rettssaken er en farse

Hverken morderen eller de som bestilte drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja er tiltalt i rettssaken som startet i går.

Rettssak etter mordet på Politkovskaja

De tiltalte i rettssaken etter mordet på Politkovskaja.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

Familiens advokat Karina Moskalenko sier at den viktigste mangelen ved denne rettsaken er at hovedpersonene ikke sitter på tiltalebenken. Til nyhetsbyrået Interfax sier hun at å føre en rettssak uten de som bestilte drapet og den som utførte det på tiltalebenken, kan føre til et negativt resultat.

Advokat Murad Musaev, som forsvarer Dsjabrail Makhmudov er enig.

- Selv i russiske rettssaker er det en sjeldenhet at de ansvarlige ikke sitter på tiltalebenken. De er kort og godt ikke til stede i denne rettsaken, sier Musaev, og kaller det hele for en farse.

Ingen morder tiltalt

Tre tsjetsjenere og en tidligere oberstløytnant i den russiske sikkerhetstjenesten FSB er alle tiltalt for på en eller annen måte å ha medvirket til drapet på Anna Politikovskaja for litt over to år siden. Men ingen av dem er tiltalt hverken for selve mordet eller å ha bestilt det.

- Vi kan ikke vite hvem som er morderen så lenge det ikke er tatt ut tiltale. Men vi vet at en mistenkt er under etterforskning, og vi vet hva han heter, sier forkjemper for journalisters rettigheter, leder for Glasnoststiftelsen, Aleksei Simonov til NRK.

Lekket informasjon

30 år gamle Rustam Makhmudov fra Tsjetsjenia ble tidligere i år identifisert som den mistenkte og han skulle befinne seg i Belgia. All denne informasjonen fløt ut i offentligheten og ga den mistenkte all den informasjon han trengte for å gjemme seg igjen.

Redaktøren i avisa Novaja Gaseta hvor Anna Politkovskaja jobbet, Dmitiorj Muratov, er opprørt over dette.

- Hvorfor er det slik at denne typen informasjon lekker ut fra etterforskningsorganene før vedkommende er pågrepet? Det er foreløpig ikke gjort noe etterforskning på dette området, sier Muratov til NRK.

For han og redaksjonen i avisa som selv har hatt sin egen etterforskning i de to årene som er gått. De vil ha svar på hvem som bestilte drapet, og han forventer at både aktoratet og forsvaret stiller inngående spørsmål om dette i retten.

Sikkerhetstjenestens rolle

Blant de fire tiltalte i retten er tidligere oberstløytnant Pavel Rjagozov fra den føderale sikkerhetstjenesten FSB. Han er tiltalt for utpressing og å ha overskredet sine fullmakter.

Redaktør Muratov vil ha klarlagt hvilken rolle den statlige sikkerhetstjenesten har spilt.

- Vi vil vite hvordan sikkerhetstjenesten vært involvert i denne saken, og ikke minst hvordan skjulte har agenter jobbet, sier han.

Rettsaken startet i går, og har allerede fattet sin første beslutning. Det er at saken skal gå for åpne dører. Nå er retten og partene i gang med utvelgelsen av tolv jurymedlemmer og åtte reservemedlemmer.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh