Hopp til innhold

Kan bli mindre av dette

Men Norsk Bonde- og Småbrukarlag er likevel skuffet over hovedtrekkene i stortingsforliket.

Sau tatt av rovdyr
Foto: Jørn Kjonerud

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole-Anton Teigen, liker dårlig at hovedtrekkene i rovviltpolitikken fra 2004 skal videreføres.

Regjeringen ønsker imidlertid nå å foreta en ny vurdering av bestandsmålene for ulv og bjørn, og det skal bli lettere å ta ut skadegjørere i prioriterte områder for husdyr og kalvingsområder for rein, noe Teigen synes er positiv.

Les også: Det blir enklere å skyte bjørn

– På høy tid med kompensasjon

– Det er på høy tid at kommunale fellingslag skal få økonomisk kompensasjon fra første dag og at erstatningsordningen for husdyr endres med sikte på at faktiske rovdyrtap skal erstattes.

Teigen ser også postivt på at ressursene til forebyggende tiltak skal økes ytterligere.

Skal finnes ulv i norsk fauna

Rovdyrpolitikken var et av temaene som ble diskutert helt fram til midnatt i natt.

Resultatet av de tøffe forhandlinger er at det fremdeles skal finnes ulv i norsk fauna og at jerv- og bjørnebestanden skal utredes nøye de neste to årene.

Har ikke tapt rovdyrsaken

Senterpartiet har ikke fått gjennom sine krav om å utrydde ulven i Norge eller redusere jerv- og bjørnebestanden betydelig, men partiet har ikke tapt rovdyrsaken av den grunn, mener statssekretær Janne Sjelmo Nordås.

– Der er jeg helt uenig. Jeg mener vi er kommet mange steg videre i rett retning. En god nyhet for bjørnefylket Nordland er at det skal foretas en ny vurdering av bestandsmålet for bjørn. Vi skal ha en lav terskel for å ta ut hannbjørner som har gjort skade eller som representerer et skadepotensiale.

I tillegg sier Nordås at de skal invitere Stortinget til et bredt forlik om rovdyrpolitikken i 2010.

– Det viser at vi har oppnådd mye i disse forhandlingene, sier hun.

Les også: - Rovdyrpolitikken er feilslått

Og: - Vil ikke ha ulv i bygda

AKTUELT NÅ