Hopp til innhold

Tomtefeste-strid i Høyesterett

I dag skal Høyesterett begynne å vurdere tre prinsipielle tomtefestesaker.

Sameiet Øvre Ullern Terrasse

Høyesterett skal behandle striden om 54 terrasseleiligheter på Øvre Ullern i Oslo.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Tomteeiere og festerne, som leier tomten, står mot hverandre og dommen kan tvinge politikerne til å endre loven.

På kontoret til advokat Toril Grimsvang Kjøllesdal tårner papirene seg opp. Hun har gått gjennom 2500 tettskrevne sider før denne saken, der hun representerer en grunneier på Ullern, vest i Oslo. Der ligger det 54 terrasseleiligheter.

Etter at leieperioden gikk ut, skulle sameierne ifølge den gamle kontrakten få kjøpe tomten til full pris. I stedet gir den få år gamle tomtefesteloven dem rett til å kjøpe tomtene til under halv markedspris eller å fortsette festeforholdet.

Urimelig

- Dette synes grunneier er urimelig fordi han da blir avspist med en festeavgift som ble fastsatt for femti år siden, sier Grimsvang Kjøllesdal.

Det er 350.000 festetomter i Norge. Ordningen er faktisk så vanlig at 11 av 19 Høyesterettsdommere er inhabile i saken. Nå skal Høyesterett vurdere tre tingrettsdommer og må samtidig vurdere om loven fra 2002 og 2004 er i strid med Grunnloven.

Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs tror loven vil stå seg men skisserer to ulike utfall av Høyesteretts behandling:

- Det ene er at loven vil gjelde men med de begrensningene Høyesterett trekker opp. Det andre er at lovgiverne må sette seg ned for å gi en ny lov på dette feltet, sier regjeringsadvokaten.

Organisajonen Tomtefesteforbundet hjelper tomtefesterne og er fornøyd med dagens lov som gir festerne flere rettigheter. Advokat Arild Ruus Simensen mener det vil få store konsekvenser hvis Høyesterett mener tomtefesteloven strider mot Grunnloven:

Kaos

- Det kan skape et kaos for de som har satt i gang innløsning på bakgrunn av dagens lov, sier Ruus Simensen.

- Hvordan vil det kaoset arte seg?

- Enten må de mange hundre sakene stoppes med det kostnadsansvar det innebærer for festerne eller så må de utsettes til ny tomtefestelov er klarert, sier advokaten.

På andre siden av rettslokalet kommer grunneieradvokat Kjøllesdal til å sitte. Hun mener det for ofte har vært fokusert på stakkars tomtefestere og griske, rike grunneiere, men slik er i alle fall ikke virkeligheten på Ullern, sier hun:

- Ja der handler det om leiligheter på mellom 140 og 400 kvadratmeter, og det sier seg selv at det stort sett er velstående mennesker som bor der, sier hun.

- Du synes ikke synd på dem?

- Nei, sier advokat Kjøllesdal.

 

 

AKTUELT NÅ