Hopp til innhold

Urfolk snytt for millioner

Bare en liten del av pengene regjeringen skryter av at Norge gir til verdens urbefolkning går dit det blir hevdet.

Amazonas
Foto: LARS MARTIN HJORTHOL / Scanpix

Nå krever Regnskogfondet en umiddelbar gransking.

I en undersøkelse bestilt av fondet fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt slås det fast at bare 19 prosent av de 935 millionene som er undersøkt, nesten halvparten av den totale støtten til urfolk, har gått til det som var hensikten – prosjekter som støtter urfolk verden over.

- Det betyr at det skapes et falsk inntrykk av at denne folkegruppen hjelpes, sier Lars Løvold som leder Regnskogsfondet.

Mangler dokumentasjon

De resterende 81 prosentene skal ifølge undersøkelsen ha gått til prosjekter som forskerne enten ikke har funnet dokumentasjon på eller hvor dokumentasjonen ikke nevner urfolk i det hele tatt.

– Vi krever at myndighetene snarest gransker og offentliggjør hvor mye penger som faktisk kommer urfolk til gode, sier daglig leder Lars Løvold i Regnskogsfondet.

Mesteparten av pengene skulle gå til fattige urfolk i Latin-Amerika og Asia, men er i stedet brukt på alt fra gjenoppbyggingen på Balkan til prosjekter i Sør-Asia etter tsuanmien.

Innrømmer feil

Politisk rådgiver i Utenriksdepartementet Torbjørn Urfjell innrømmer feilene.

- Her er det midler som man ikke kan dokumentere at urfolk har fått styrket sine rettigheter, sier han.

UD vil nå gå igjennom egne rutiner, men også se på hvilke hjelpeorganisasjoner som har fått mest penger til urfolk de siste årene - for å finne ut hva bistanden faktisk er brukt på.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger