Hopp til innhold

Brustad grep inn overfor Folkehelsa

Folkehelseinstituttet nektet å utlevere informasjon til utvalget som skal granske E.coli saken. Sylvia Brustad måtte gripe inn.

Helseminister Sylvia Brustad ønsker ventetidsgaranti
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

E.coli-utvalget ble utnevnt av Regjeringen 12. mai for å granske ett av de største matbårne smitteutbruddene i Norge.

Granskingen skal belyse hvorfor det tok så lang tid å stanse utbruddet.

Men Nasjonalt Folkehelseinstitutt har vist motvilje til å bli gransket i saken der mange barn har blitt syke, og ett barn døde.

Nektet utlevering

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har vært sentrale i smittejakten.

Men Folkehelseinstituttet nektet å utlevere familieintervjuene som dannet grunnlag for kjøttdeigsporet, som var et feilspor.  

Folkehelseinstituttet
Foto: Holm, Morten / Scanpix

Leder i E.coli-utvalget, dr.Stuart Alexander Slorach, bekrefter overfor NRK at Folkehelseinstituttet ikke ville levere ut informasjonen.

- Vi fikk ikke informasjonen så raskt som vi hadde ønsket, og vi tok kontakt gjentatte ganger, sier Slorach.

Utvalgslederen sier at informasjonen er viktig for utvalget for å kunne sjekke analysene og konklusjonen til Folkehelseinstituttet som førte til kjøttdeigsporet.

Kjøttdeig

Folkehelseinstituttet fastholdt lenge at det var en sterk kobling mellom kjøttdeig, og sykdom hos de seks første pasientene.

Instituttet vil ikke la seg intervjue, men i en e-post til NRK skriver direktør Geir Stene-Larsen;

"Folkehelseinstituttet bistår E.coli-utvalget med all nødvendig informasjon. Instituttet har overlevert flere hundre sider dokumentasjon til utvalget og har stilt opp på et titalls intervjuer.

Pasientopplysninger er underlagt streng taushetsplikt og kan i henhold til helsepersonell-loven bare utleveres hvis pasientene samtykker. Fordi pasientenes samtykke ikke var innhentet av utvalget, ble dette gjort av Folkehelseinstituttet. Straks dette var i orden, ble pasientopplysningene oversendt utvalget."

Det gikk derimot over tre måneder fra granskingsutvalget ba om intervjuene med familiemedlemmer til barna som var smittet av e.coli, til de ble utlevert.

Brustad grep inn

Dette ble ikke gjort før helseminister Sylvia Brustad grep inn.

Statsråden ble varslet av E.coli-utvalget om Folkehelseinstituttets motvilje til å levere dokumentene.

Dette skjedde da Brustad ble intervjuet av E.coli-utvalget 20. september som en av to ansvarlige statsråder. Helseministeren ba umiddelbart embetsverket rydde opp.

- Det stemmer at vi nevnte dette for helseministeren når hun var i intervju med utvalget, sier leder dr. Stuart Alexander Slorach.

- Hva synes du om at det måtte en statsråd til før dette løste seg?

- Det har jeg overhodet ingen kommentar til. Vi hadde påpekt overfor Folkehelseinstituttet at det tok lengre tid enn ventet å få inn denne informasjonen, sier utvalgslederen.

Forsinkelse

Motviljen til å utlevere informasjon skapte problemer for utvalget og har gjort at deler av utvalgets arbeid har blitt forsinket.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland var sentral under smittejakten. Det var Aavitsland som pekte ut kjøttdeig som smittekilde basert på intervju med seks av familiene som var rammet av E.coli.

Det har tidligere kommet kritikk mot dette, fordi smittemistanken ble basert på så få intervju. Senere viste det seg at sognemorr var smittekilden.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland er samtidig Folkehelseinstituttets saksbehandler som ikke ville levere ut informasjonen til E.coli-utvalget.

Var informert

Etter det NRK kjenner til skal ikke direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, ha vært informert av Aavitsland. Direktøren skal ha blitt informert først da statsrådens kontor kontaktet Stene-Larsen i en telefon samtale.

I e-posten som er sendt til NRK med Geir Stene-Larsen sin uttalelse, skriver fungerende kommunikasjonsdirektør Therese Øgaard;

- Folkehelseinstituttet vil ikke kommentere saken utover dette mens arbeidet i E.coli-utvalget pågår.

E.coli-utvalgets rapport offentligjøres 15. desember, og ikke 1. november slik planlagt.

AKTUELT NÅ