Hopp til innhold

Foss rakker ned på Finnmark

Mener det er ødeleggende for selvtilliten å havne i bås med Finnmark.

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss, advarer Sogn og Fjordane mot en tiltakspakke lik den man har i Nord-Troms og Finnmark.

Han mener det er ødeleggende for selvtilliten å havne i bås med Finnmark.

Uttalelsen falt når Foss skulle vurdere et forslag fra Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane om å innføre økonomiske særordninger for å stoppe fraflyttingen fra fylket:

– Det styrker i alle fall ikke selvbildet. Og la oss erkjenne at disse hjelpetiltakene i Nord-Troms og Finnmark gjennom mange år ikke har hatt den effekt at de har stoppet enhver fraflytting, sier Foss.

– Jeg tror ikke det er lurt av Sogn og Fjordane å se på seg selv som et fylke som trenger en egen hjelpepakke, for i motsetning til Nord-Troms og Finnmark så har Sogn og Fjordane et livskraftig, og ikke minst eksportrettet, næringsliv.

– Pussig beskrivelse

Dette vitner om liten innsikt i hva Finnmark holder på med, sier nestleder i Arbeiderpartiet, og førstekandidat i Finnmark, Helga Pedersen:

– Det er en pussig beskrivelse av Finnmark, som jo er mulighetenes fylke fremfor noen. Nå eksporterer vi LNG-gass fra Snøhvit så det hyler etter, Goliat-prosjektet er på trappene og vi selger både laks og torsk til et verdensmarked, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

– Primitiv teknikk

Foss sin partikollega, og Høyres førstekandidat i Finnmark, Frank Bakke Jensen, reagerer på Foss sin sammenligning mellom dårlig selvtillit og tiltakspakker.

– Det er jo en primitiv teknikk som enkelte østlandspolitikere har. De ser hovent nedover neseryggen og uttaler seg for å spisse et budskap slik at de kommer på lufta.

– Per-Kristian Foss er en gammel, dreven politiker som vet hvordan han skal spisse et budskap for at dere journalister skal hoppe på. Det er en teknikk som kan brukes, men jeg synes den er forholdsvis primitiv.

– Ikke et vondt ord om Finnmark

I etterkant føler Per-Kristian Foss at uttalelsen han kom med til NRK i Sogn og Fjordane har blitt misforstått, og sier at han selvfølelig er enig i at det viktigste som har skjedd i Finnmark de siste årene er Snøhvit, med de virkningene det spesielt har gitt vestfylket.

– Jeg har ikke sagt et vondt ord om Finnmark i intervju med Sogn og Fjordane, men jeg har advart om å vanne ut tiltakene i Nord-Troms og Finnmark på den måten som Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane har foreslått.

– Senterpartiets leder har også foreslått en utvidelse av tiltakene som omfatter flere kommuner på vestlandet, det er jeg også uenig i, fordi det vil svekke virkningen av de spesielle tiltak som gjelder i Nord-Troms og Finnmark.