Hopp til innhold

Siktet for å spionere for norsk etterretning: – De sprer møkk

Russeren som er tiltalt for å forrådt hjemlandet på oppdrag for norsk etterretning slår tilbake. – Det er selvsagt ikke noe grunnlag for denne saken, sier han til NRK.

Ivan Moseev

Russeren Ivan Ivanovich Moseev er mistenkt for å ha jobbet for norsk etterretning.

Foto: Andrey Shalyov/BarentsObserver

Rettssaken mot Ivan Ivanovich Moseev skulle opprinnelig startet i dag, men er utsatt til 21. november på grunn av at han nå er lagt inn på sykehus.

Russisk påtale myndighet mener blant annet at han har forrådt fedrelandet på oppdrag fra norsk etterretning.

– Det er selvsagt ikke noe grunnlag for denne saken, sier Moseev til NRK.

FSB: – Vil løsrive Nordvest-Russland

I 20 år har Moseev ledet den russiske Pomorassosiasjonen. Han er president i den lokale pomororganisasjonen i Arkhangelsk, og til daglig jobber han som leder for Institutt for nordlige urfolk ved Universitetet i Arkhangelsk.

I følge det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) skal han blant annet ha brukt denne posisjonen til å løsrive et område i Nordvest-Russland kalt Pomordistriktet fra Russland. Ifølge FSB skal oppdragsgiver være norsk etterretning.

I et intervju med NRK mandag sier Moseev at etter årsmøtet i den russiske pomorassosiasjonen i 2011, så begynte det en informasjonskampanje rettet mot pomorene som gruppe og han personlig.

Han viser til at spesielt ett regionalt nyhetsbyrå og bloggere på sosiale nettsteder var aktive i dette arbeidet.

– De sprer møkk om alt og alle som er forbundet med ordet pomor. Ordet pomor er tydeligvis blitt en rød flekk for noen maktstrukturer.

Risikerer inntil 20 års fengsel

Moseev er nå tiltalt etter to paragrafer i straffeloven om lov om ekstremisme. Her risikerer han inntil to års fengsel og tap av arbeid. Den mest alvorlige beskyldningen ligger imidlertid i anklagen om at han skal ha forrådt sitt eget land. For denne anklagen risikerer han fra 12 til 20 år i fengsel.

Gjennom årene har han hatt et tett samarbeid med den norske pomorassosiasjonen i Vardø.

– Vi jobber med kultur og historie. All min kontakt med Norge er grunnlagt på utvikling av vennskapsforholdet mellom Nord-Norge og Nord-Russland.

Mener Russland vil statuere eksempel

Han stiller seg uforstående til at saken i det hele tatt kommer opp.

– Du må spørre de som står bak dette hvorfor denne saken i det hele tatt er kommet opp. Jeg har spurt dem, våre journalister har spurt, men så langt har ingen fått noen svar.

Moseev mener han er et lett offer for å demonstrere tillegget i loven om forræderi som er i ferd med å bli vedtatt.

– Det er slik at nå kan alle som har utenlandske forbindelser bli utsatt for oppmerksomhet, på bakgrunn av denne loven. Det er vanskelig å si hvem som står bak dette.

Sliter med helsa

Moseevs sak skulle opprinnelig vært oppe til behandling i rettsapparatet mandag 12. november. På grunn av sykdom er saken utsatt til 21.

Det massive presset går nå ut over hans helse.

– Jeg er nå innlagt på sykehus. Etter å ha blitt presset psykisk og moralsk over lengre tid, så ble det slik, sier han.

Moseev tror han til sist vil bli frikjent, selv om han ikke tror at det vil skje i den første retten. Det som bekymrer han mer er mangelen på egnet advokat til å føre saken sin.

– Jeg håper på moralsk støtte fra Norge. Noe annet ser jeg ikke for seg at Norge kan bidra med.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark