Hopp til innhold

Publikumsflom til Karlsøya

Det ble ny publikumsrekord for festivalen som er  mot grådighet og for kjærlighet: Karlsøyafestivalen.

Karlsøya 2006, festivalområde
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

- Karlsøyfestivalen er en fest og ei feiring av alle positive motkrefter! Den skal gjenspeile, gjenskape og fremme alle alternative krefter som kjemper for en annen og bedre verden, sier Stein Elysef Olsen, artistansvarlig for Karlsøyfestivalen.

 

Karlsøyafestivalen 2006
Foto: Janna Nevra Aarvik / NRK

 

1800 betalende publikkummere fikk med seg den sjette festivalen på øya, som startet i 2000 med 450 publikummere.

Olsen fikk blant annet Ole Paus, Tungtvann, Hopalong Knut, Mikael Wiehe og Subs fra Kina dit, og folka som kom for å oppleve disse var av alle slag. Mange ser ut som karakterene i Ronja Røverdatter . Andre går i samedrakter, eller bobledresser eller andre i helt vanlige fjellklær .

Livet- en øvelse

En som bemerker seg , er Maryonn som bor på øya. Hun kom på festivalen i fjor, men dro ikke hjem igjen. Hun går rundt i klovnedrakt og rød nese og plukker søppel og flasker etter folk.

 

Karlsøyafestivalen,2006
Foto: Janna nevra Aarvik / NRK

 

- Jeg flytta hit sist jeg var på festival, så fikk jeg lov til å bygge på søndag, akkurat der, sier Maryonn. Hun mener festivalen betyr mye for hippiekulturen, den viser at det er liv i de gamle hippiene enda.

Liv var det til langt utpå natt. Blant annet rundt bålene ved scenen. Rundt et av dem satt Tom Ho fra Sverige. Han hadde briller, skjegg og langt hvitt, flokete hår og spiller blokkfløyte.

- Jeg bor der borte i den gamla skolan. Er det der du øver? Jag øver aldrig, hela livet er en øvelse, Tom Ho.

Snork og tromming

Når klokka er blitt elleve på formiddagen, er det snorking inne i telteneog tromming ute. Karlsøy er kjent fra 70- åra da mange flytta hit som hippier. De har nå fått barn, og litt av kulturen lever videre. En gruppe som spiller på festivalen heter One family, de er fra øya. Karlasøy har hatt mye å si for musikken deres, sier Sjur Gabriel Eikmo Olsen som spiller trommer og rytmeinstrumenter i bandet.

- Veldig, veldig mye, fordi her har vi frie plasser til å øve og spille musikk, sier en nyvekket Sjur Gabriel Eikmo Olsen i kassavogna si klokka to lørdag formiddag. Han forteller at det har vært veldig mye fellesskap på Karlsøya, og tror det er det som har gjort at de sier at alle sammen er en familie.

 

Karlsøya, teltleir
Foto: Janna Nevra Aarvik / NRK

 

Ei som ønsker en annen type verden, er Kristin Vollset. Hun prøver å få med alle på en skattejakt hvor skatten er å finne en bedre måte å organisere samfunnet på. Blant annet mener hun det burde vært bålplasser i byene

- Man burde innføre bålplasser i byene også, det gjør kommunikasjonen lettere og man kan finne frem til nye løsninger å forbedre samfunnet på, sier Kristin Vollset.

Video: Se stemningsrapport fra Karlsøya