Hopp til innhold

Har ikke pass – kan ikke sendes ut

Nylig krevde Utlendingsnemnda at en familie i Vadsø måtte reise tilbake til Iran, selvom de risikerte dødsstraff i hjemlandet. Nå viser det seg at politiet likevel ikke kan sende familien tilbake til Iran.

Risikerer dødsstraff i hjemlandet
Foto: NRK

Nylig fortalte NRK om en Iransk familie i Vadsø, som måtte reise ut av landet til tross for at de kunne få dødsstraff i hjemlandet.

Den Iranske familien har konvertert til kristendommen, og er nå aktiv i Pinsemenigheten i Vadsø. Iran har dødsstraff for konvertering fra islam til kristendommen. Forstander i Pinsemenigheten i Vadsø, Martin Øynes, er svært bekymret for familien, fordi situasjonen for de kristne er vanskelig i Iran.

– Jeg vet at det er veldig vanskelig for kristne i Iran, det er mange som blir drept på grunn av sin tro. De blir forfulgt rett og slett, forteller Martin Øynes.

Familien mangler iransk pass

Nå viser det seg at politiet likevel ikke kan sende familien tilbake til Iran. Årsaken er at de ikke har iransk pass. Det sier seksjonssjef i politiets utlendingsenhet, Ivar Løseth.

– Slik som situasjonen er i dag krever iranske myndigheter at de vi returnerer til Iran, må ha pass.

Dermed blir den iranske familien som har konvertert fra islam til kristendommen værende i Vadsø. Utlendingsnemnda hadde krevd at familien skulle reise tilbake tidligere denne uka, selv om det er dødsstraff for å konvertere til kristendommen i Iran.