Hopp til innhold

Kings Bay-minnene er fortsatt nære

50 år er gått, men savnet etter og minnene om de 21 som omkom i Ester-gruva i Ny Ålesund står fortsatt sterkt.

Kings Bay-ulykken

Hadde det ikke vært for ulykken, ville jeg vært her ennå, forteller Oscar Bye (87).

Foto: Arkiv / NRK

Det er ikke mye igjen av gruva i dag. Nye forskningsbygg og høyteknologiske antenner har tatt over i gruvebyen som Kings Bay-veteran Oscar Bye (87) minnes som et godt familiesamfunn.

– Hadde det ikke vært for ulykken, ville jeg vært her ennå. Jeg likte meg så godt. Ny-Ålesund er den fineste plassen jeg har vært på. Vi var som en stor familie, sier Bye til NTB.

Men familiesamfunnet ble revet vekk i eksplosjonen som tok 21 liv. 11 av de omkomne er aldri hentet ut av gruva. Oscar Bye var en av dem som ble igjen etter at gruvedriften ble avviklet. Det ble en tung vinter.

– Det var ei trasig tid. Jeg husker spesielt de kvinnene som hadde mistet mennene sine. Det var ingen som kom og tok vare på dem da. Vi som ble igjen tok vare på hverandre, sier Oscar Bye.

Han er en av 29 veteraner og etterkommere som var til stede i Ny-Ålesund mandag for å markerer 50-årsdagen for gruveulykken.

50 år etter Kings Bay-ulykken forteller William Albrigtsen om tilfeldighetene som gjorde at han overlevde.

50 år etter Kings Bay

Byttet skift

William Albrigtsen gikk ut av Ester-gruva tre kvarter før eksplosjonen. Men han skulle vært med på skiftet som kom på klokken 22. Albrigtsen byttet skift for å kunne delta i en langrennskonkurranse. Isteden ble han en av de første som gikk inn i gruva etter at lysene hadde gått i Ny-Ålesund.

– Ikke lenge etter kom lederen av redningspatruljen og sa at jeg måtte komme med en gang fordi det hadde skjedd en ulykke i gruva. Flere av oss gikk ned i gruvegangen. Jeg og overstiger Hedgar Stien gikk ned til oppholdsrommet. Der inne fant vi åtte døde. Litt utpå tippen fant vi ytterligere to døde, sier Albrigtsen.

Lenger nede i gruva brant det. Albrigtsen husker det som en tung bør å dra ut de omkomne. Mandag var han tilbake i Ny-Ålesund.

Bauta med navneplate

Ikke langt unna det som for 50 år siden var inngangen til Estergruva er det i dag reist en bauta. Nysnø hadde dekket de få synlige sporene av inngangen da veteranene samlet seg for minnestund ved bautaen. På navneplaten står navnene på dem som omkom.


Ved 15.45-tiden mandag kom kong Harald, stortingspresident Dag Terje Andersen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt til Ny-Ålesund for å stå for det offisielle Norges markering av at det er 50 år siden gruvesamfunnet ble rammet av den tredje og største gruveulykken på Svalbard.

Kåre Willoch

Kåre Willoch sier det var mye oppstyr rundt regjeringens ansvar for sikkerhet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I året som fulgte ble Kings Bay-ulykken til mye mer enn en tragedie på 79 grader nord. På 14 år hadde Ester-gruva tatt 64 liv i tre ulykker. Høsten 1963 støttet Sosialistisk Folkepartis to representanter de borgerliges mistillitsforslag mot statsminister Einar Gerhardsen (Ap).

Regjeringen gikk av, men Gerhardsen tok på nytt over som statsminister da John Lyng (H) ikke fikk flertall for tiltredelseserklæringen i Stortinget.

(©NTB)