Hopp til innhold

Fotografiskatt funnet i Hammerfest

2000 negativer og lysbilder signert den kjente avdøde fotografen Kåre Kivijärvi er funnet på et loft i Hammerfest.

Nesten 2000 negativer av bilder tatt av den kjente fotografen Kåre Kivijärvi ble funnet på et loft i Hammefest.

Store mengder negativer, lysbilder og papirkopier signert den kjente dokumentarfotografen Kåre Kivijärvi ble nylig funnet på et loft i Hammerfest.

Funnet, som ble gjort på et loft i Hammerfest forrige fredag, kan blant annet gi et nytt innblikk i gjenreisningstidens Finnmark.

Kåre Kivijärvi fra Hammerfest døde i 1991, og dokumentarfotografen er kjent langt utenfor Norges grenser. Han var den første norske fotografen som oppnådde bred anerkjennelse som billedkunstner.

– Helt uventa

Bildene som nå er funnet i fotografens hjemby har så langt vært ukjent for de aller fleste. Nærmere 2000 negativer og lysbilder er underveis mot nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

– Det var som å komme inn i Tutankhamons grav og finne ukjente skatter. En helt utrolig og helt uventa opplevelse, sier billedkunstner og Kivijärvis nære venn Arnold Johansen.

Dokumenterte gjenreisningen

Johansen er en av svært få som har sett på negativene. Blant annet kan bildene vise seg å være viktig dokumentasjon av gjenreisningen av Finnmark etter den andre verdenskrigen.

– Av det lille vi har rukket å se på var det blant annet dokumentasjon av den siste perioden hvor Hammerfest var en brakkeby. Samtidig kan du se de nye boligfeltene i byen, sier Johansen.

Caroline Greiner og Arnold Johansen

Caroline Greiner og Arnold Johansen betrakter en papirkopiene som ble funnet i Hammerfest sist fredag.

Foto: Allan Klo / NRK

Drømmer om Kivijärvi-museum

Sammen med negativene ble det også funnet en del papirkopier av Kivijärvi-bilder. Disse befinner seg nå på Galleri verk i Hammerfest.

– Det første som vil skje er at det blir en salgsutstilling med noen av disse bildene i desember, sier medeier på Galleri verk Caroline Greiner.

– Samtidig drømmer jo vi om at det kan bli et museum med Kåre Kivijärvis bilder her i Hammerfest.

– En kjempesak

Forskningsbibliotekar ved nasjonalbiblioteket, Kristin Aasbø, har skrevet bok om Kåre Kivijärvi. Det er hun som får jobben med å gå gjennom negativene som ble funnet i Hammerfest.

– Det er en kjempesak for meg som har jobbet så mye med det materialet. Jeg gleder meg vilt å få se gjennom disse bildene i lys av annet materiale som vi har. Dette er en stor nyhet, sier hun.