Hopp til innhold

Ville stoppe råkjører - dømt til fengsel i 75 dager

Vadsø-mannen fulgte etter råkjører og slo ham i ansiktet. Han er også dømt for falsk forklaring.

Tiltalte mente at politiet ikke gjorde noe med omfattende råkjøring i nabolaget, og ville derfor ta saken i egne hender.

Til NRK forklarte han for et par uker siden at han i lengre tid hadde irritert seg over råkjøringa i nabolaget sitt, og kontakte politiet en rekke ganger – uten resultat.

Hindret politiet

Da han kom over en bilist som han mener råkjørte, fulgte han etter. Ifølge retten la den nå dømte mannen fornærmede i bakken og slo han i ansiktet.

Tiltalte hevder derimot at han kun tok tak i mannens jakke, men ifølge retten har tiltalte erkjent de faktiske forhold rundt selve voldsepisoden.

Han skal ifølge politiet også ha møtt på politistasjonen, svært aggressiv, og fortalt at han hadde låst mannen inn i sin egen kjeller fordi vedkommende hadde kjørt for fort – noe som ikke var sant.

Når det gjelder de feilaktige opplysningene til politiet om at han hadde begått en straffbar handling, erkjente han dette først da han befant seg på politistasjonen, og etter at politiet hadde rykket ut. Hans erkjennelse på dette punkt la dermed retten ikke særlig vekt på.

Vadsø-mannen parkerte sin egen bil foran politiets garasje, og ble derfor også dømt for å ha hindret politiets arbeid.

– Samfunnsengasjert person

Retten slår fast at mannen er en samfunnsengasjert person, og at har et ektefølt engasjement for trafikksikkerheten i byen. Men i denne hendelsen kom engasjementet ut av kontroll.

Retten har i formildende retning lagt en viss vekt på tiltaltes sinnstilstand denne dagen. Retten finner det bevist at han som følge av lang tids frustrasjon ble svært ute av seg da han møtte fornærmede og at han deretter handlet svært irrasjonelt.

Selv om hans forsvarer ba om frifinnelse, fant retten likevel ikke grunnlag for å fravike hovedregelen om ubetinget fengsel, og dømte mannen til 75 dagers fengsel.

Han må betale 5000 kroner i saksomkostninger.

I en e-post til NRK sier tiltalte at han mener dommen er altfor streng, og at den vil bli anket inn for lagmannsretten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark