Hopp til innhold

Griper inn i omstridt hestehold

Mattilsynet varsler stenging av gård etter en rekke advarsler til hesteeieren.

Bunes gård

Gården utenfor Tromsø har lenge vært i Mattilsynets søkelys. Her er ett bilde tatt under en av inspeksjonene.

Et tilsyn ved Bunes Gård den 1. oktober 2012 avdekket at den individuelle oppfølgingen av hestene fortsatt ikke er tilstrekkelig.

Mattilsynets distriktskontor i Tromsø fattet hastevedtak på stedet om å umiddelbart følge opp en unghingst som ble vurdert som for tynn. I tillegg ble det igjen påpekt manglende hovpleie på hestene.

Et vedtak vil også medføre at hesteierene må søke på nytt, hvis de ønsker å drive videre med hesteoppdrett, og forholdene på gården skulle endre seg.

– Hovedårsaken til dette varselet er at vi nå vurderer det som tilstrekkelig dokumentert at de ansvarlige ikke klarer å få til en drift som tilfredsstiller regelverket, til tross for en rekke pålegg tidligere. Hesteeier har fått mange sjanser til å få dette på stell, men vi ser ikke at de nødvendige forbedringer blir gjort. Dette er grunnen til at vi nå velger å gjøre dette, sier regiondirektør Torkjell Andersen i en pressemelding .

Hesteholdet på gården har vært omstridt og også blitt tatt opp på stortinget . Bunes gård har blitt fulgt tett av Mattilsynet de siste månedene, og i mai vedtok Mattilsynet at antall hester på gården skulle reduseres kraftig.

– Dette virkemidlet medførte heller ikke til at driften kom under kontroll. Det er beklagelig at vi nå må gå til et såpass alvorlig skritt som varsling av vedtak om aktivitetsnekt, men det er nødvendig av hensyn til dyrevelferden, avslutter Andersen.

Hesteeier har en uke til å uttale seg om varselet.