Hopp til innhold

Truer med å skyte hestene om Mattilsynet kommer

Dersom Mattilsynet tropper opp for å hente syv hester på Bunes gård, truer familien med å avlive alle de 17 hestene på gården.

Bunes gård

Det har stormet rundt Bunes gård i Tromsø i flere år. Dette bildet er fra en inspeksjon Mattilsynet hadde på gården i vår.

Foto: Mattilsynet

Etter et siste tilsyn på Bunes Gård 16. mai i Tromsø, konstaterte Mattilsynet at gården fremdeles ikke hadde redusert antall hester fra 17 til ti, slik de tidligere hadde fått pålegg om.

Årsaken var at gården ikke hadde fasiliteter til å ha 17 hester. Gården fikk frist til i dag, 25. mai, til å redusere antallet hester, enten ved avliving eller omplassering.

Dersom Mattilsynet møter opp på gården for å tvangshente sju hester, har familien reaksjonen klar.

Vil avlive alle

– De vil bli nektet adgang med transportbil, og vi har gitt klar beskjed om at dersom de opprettholder vedtaket, så vil alle hestene bli avlivet med pressen til stede, sier Ingeborg Dybwad Ryeng til avisa Nordlys.

Familien vil avlive alle hestene, ned til de yngste føllene, og Ingeborgs far Asle Ryeng sier han har tillatelse til å avlive hestene med en slakterpistol.

Familien truer også med at de kan gå til sivilt søksmål.

Flerårig strid

Striden rundt hestene på Bunes gård har pågått over lang tid. Flere naboer har levert inn gjentatte bekymringsmeldinger til Mattilsynet. De første meldingene kom i 2004.

Det har flere ganger blitt stilt spørsmål til landbruksminister Lars Peder Brekk rundt hesteholdet, blant annet fra Fremskrittspartiets Bård Hoksrud.

Brekk har i sine svar sagt at han ser svært alvorlig på saken, og har kritisert Mattilsynets håndtering av den i sine svar til Stortinget.

Mattilsynet har også gitt familien flere pålegg om ting som må utbedres på gården.

I april fikk gården dagmulkter fordi de ikke hadde utbedret flere av bygningene på gårdene, slik de hadde fått pålegg om fra Mattilsynet.

Sa nei til løsning

Familien på Bunes gård mener de selv er blitt trakassert.

– Hestenes blod er på «trakassererens» hender, sier Dybwad Ryeng til avisa.

Da familien fikk pålegg om å redusere antallet hester, ønsket familien å flytte sju heter over på eiendommen Rudvang gård, som drives av Ingeborg Dybwad Ryeng.

– Mattilsynet har vurdert løsningen, og kommet til at dette ikke er en reell endring av grunnlaget for vårt vedtak om reduksjon av antall hester. Datteren har vært sterkt involvert i driften i hesteholdet, og eiendommen som er tenkt brukt til den nye driftsenheten, er inntil nylig brukt til oppstalling av hester fra samme hestehold, opplyser Torkjell Andersen, på Mattilsynets nettsider.

Vil gripe inn

Mattilsynet holder på at de vil gripe inn om antallet hester ikke reduseres, men sier til Nordlys at de ikke kjente til trusselen fra familien.

– Det er jeg ikke kjent med, og jeg har heller ingen kommentar utover at vi skal komme med nødvendig personell for å ta hånd om hestene. Hvordan det eventuelt kal foregå, må vi ta i forhold til et som møter oss på plassen, sier Andersen til avisa.