Hopp til innhold

– Nordområdene er den viktigste delen av jobben

Norges nye utenriksminister, Espen Barth Eide, har like store ambisjoner i nord som sin forgjenger.

Espen Barth Eide

Få uker etter at han tok over jobben som utenriksminister besøkte Espen Barth Eide i dag Nord-Norge. Han gjorde det klart at han vil ha like stort fokus på nordområdene som sin forgjenger.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For første gang i jobben som utenriksminister besøkte Espen Barth Eide i dag Tromsø og Nord-Norge.

– Jeg ønsket å komme hit veldig raskt. Det første stedet jeg dro til som utenriksminister var New York fordi det var vanskelig å få flyttet generalforsamlingen i FN, men så drar jeg altså hit.

Den fremste representanten for den rødgrønne regjeringens nordområdesatsning har vært Jonas Gahr Støre.

For få uker siden overlot Støre utenriksministerposten til Espen Barth Eide. Også han har store visjoner for nordområdene.

– Den viktigste delen av min jobb er det som har å gjøre med nordområdesatsningen. I tillegg til å være utenriksminister har jeg et ansvar for å sørge for at vi fører en helhetlig og samordnet nordområdepolitikk.

Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre

Espen Barth Eide tok over ansvaret for nordområdepolitikken fra Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

Må få kompetansen nordover

I forskningsparken i Tromsø møtte Barth Eide blant annet ledelsen i Aker Solutions. Bedriften har siden etableringen i Tromsø ansatt 61 personer og har hatt nesten 2000 søkere til sine utlyste stillinger.

Allikevel mener Barth Eide at fremveksten av petroleumsnæringen i nord krever fokus på å få kompetanse hit.

– En utfordring knyttet til næringsveksten er å få nok utdannede mennsker til å etablere seg her. Det gjelder blant annet ingeniører.

Langsiktige planer

Det er ett år til neste stortingsvalg, men når det gjelder visjonene for nordområdene strekker de seg lengre enn som så.

– Vi skal vinne det valget, så vi planlegger på lang sikt. Nå er mange av rammevilkårene på plass. I 2005 var det få der ute som skjønte hva som skjedde i Arktis, nå er det mange som gjør det i EU, FN, Nato og Norden.

Ingen krigsgjenreising

Han skryter av alt som er oppnådd så langt, og mener handlingsrommet innenfor statsbudsjettet som ble lagt fram i går, er bra. Da ble 2 milliarder kroner presentert som nordområde-penger.

– Pengene og tiltakene som følger med er jo bare for å tilrettelegge. Det er menneskene og næringslivet som har lyst til å satse på fremtiden som skal fylle dette med innhold.

– Det er veldig viktig at folk i Nord-Norge ikke ser på dette som en slags gjenreising etter krigen. Dette er en moderne del av Norge som har veldig store muligheter med en enorm ressursrikdom å skape verdier av.

– Fremtidens visjon er at det skapes verdier i Nord-Norge for hele landet. Ikke at landsdelen skal ta i mot overskuddet fra det som skapes lengre sør, avslutter Barth Eide.