De gjør kontrollene sammen med EFTAs overvåkingsorgan ESA langs hele norskekysten.
– I lokalene kan vi se det på gulvene. Det kan være ansamling av matrester på gulv, det kan være inngrodd skitt på gulv og vegger. På produksjonsutstyret ser vi det ofte på produksjonslinjene, som ikke er ordentlig rengjort, sier Robin Martinsen i Mattilsynet til NRK.
Tross dårlig hygiene sendes det fisk ut til butikkene fra disse anleggene.
- LES OGSÅ:
Kontroller
Mattilsynet varsler nå omfattende kontroller av hvitfiskindustrien fra nyttår, men kan ikke garantere at skitten fisk ikke har havnet i butikken.
Fra 2011 til nå har Mattilsynet og EFTAs overvåkingsorgan ESA funnet en rekke slike eksempel på det de kaller alvorlige hygieneavvik som kan gi alvorlige konsekvenser for mattryggheten.
– Dårlig hygiene, dårlig renhold både på utstyr og lokaler kan i verste fall føre til utrygg mat for forbrukerne, sier Martinsen.
Vil rydde opp
Mattilsynet kjenner ikke til at noen er blitt syke av uren fisk, men kan på grunn av mangelfulle tilbakemeldingsrutiner fra helsevesenet heller ikke utelukke det.
– Dette må vi rett og slett rydde opp i. Hvis ikke folk etterlever regelverket, så er det et stort problem, sier Øyvind Haram, informasjonssjef i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening (FHL).
- LES OGSÅ :