Hopp til innhold

Dette kunne blitt middagen din

Mattilsynet fant rester av innvoller, lever- og galleflekker og buktæring i et fiskeparti produsert i Hammerfest.

Helsefarlig fisk

Under en inspeksjon fant Mattilsynet fisk som ikke var sløyd ordentlig, og som hadde rester av innvoller.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet i Ålesund har lagt ned omsetningsforbud for et stort parti saltet ryggsei etter at de utførte en inspeksjon ved fiskebedriften ABS AS tidlig i oktober.

Fiskevarene er produsert av Hammerfest-bedriften Forsøl AS.

Partiet med saltet ryggsei var på 175 tonn, og kontrollørene fant fisk som hadde buktæring, rester av innvoller, og betydelige tegn på lever- eller galleflekker.

Helsefarlig fisk

Vedtaket om omsetningsforbud ble fattet uten forholdsvarsel, for å sikre umiddelbar gjennomføring.

– Bakgrunnen for vedtaket er altså at det var for dårlig kvalitet på fiskepartiet. Fisken var ikke skikkelig sløyd, og vi fant rester av lever og galle, sier seksjonssjef Anne Søyset ved Mattilsynet i Ålesund.

LES OGSÅ: Pumper opp fisken med avskjær

Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig.

– Det er ikke lov til å omsette til folkemat fiskevarer med tegn på buktæring og/eller betydelig lever- og/eller galleflekker, skriver Mattilsynet i sin rapport etter inspeksjonen.

Produsert i Hammerfest

Helsefarlig fiks produsert i Hammerfest

Middagsmat? Dette er en ryggsei med buktæring.

Foto: Mattilsynet

Fiskevarene var produsert i Forsøl AS i Hammerfest. Men administrerende direktør i selskapet, Roy Arne Pettersen, ser ikke spesielt alvorlig på saken.

– For oss er dette en ikke-sak. Jeg var der da fisken ble levert. Fisken var fin, og kjøper var fornøyd, sier Pettersen.

– Av 175 tonn er det alltid en eller annen fisk som er ødelagt.

Pettersens ble overrasket da han hørte om omfanget av den helsefarlige fisken, men forklarer det med at den kanskje ikke har stått tilstrekkelig kaldt.

– Dessuten kan det se verre ut enn det er. En leverbit kan for eksempel sette flekker på en hel palle, sier Pettersen.

Han forteller at bedriften gjennomfører fortløpende kvalitetskontroller, og ser ingen grunn til å skjerpe rutinene ytterligere etter denne hendelsen.

Sorterer vekk den dårlige fisken

Daglig leder Erling Olav Bjørge i ABS AS sier til NRK at de har blitt enige med Mattilsynet om hvordan de nå skal håndtere fisken.

De skal gå gjennom partiet og sortere fisken, og destruere det som er helsefarlig.

– 175 tonn er mye, hvor mye av det anslår du er helsefarlig?

– Det er umulig å si noe om kvantumet, det varierer fra palle til palle, sier Bjørge, som innrømmer at de ser alvorlig på saken.

– Det skal jo ikke være sånn. Vi er nå i dialog med bedriften vi fikk oppdraget av for å få kompensert våre ekstrakostnader.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark