Hopp til innhold

Gir karakteren null til dysletikere

Drømmelinja i den videregående skolen kan bli en fjern drøm for elever i ungdomsskolen som sliter med dysleksi. Nå får de nemlig karakteren null i fag der de er fritatt for karakter. – Hårreisende, mener Dysleksi Norge.

Ilustrasjonsfoto dysleksi

Skolehverdagen kan være utfordrende for elever i ungdomsskolen med dysleksi. Nå kan også framtidig utdannelse på videregående skole bli en utfordring, for med karakteren null synker gjennomsnittskarakteren for mange dysletikere.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Mens andre elever som stryker i sine fag på ungdomsskolen får karakteren én, er det mange dysletikere som får karakteren null på vitnemålet.

Elever i grunnskolen som ikke får et tilfredsstillende utbytte av den ordinære opplæringen har rett til spesialundervisning. Tall viser at 53.000 elever fikk slike vedtak i fjor, altså mer enn 8% av alle elevene i grunnskolen.

Mener prosessen var udemokratisk

En ny tolkning Utdanningsdirektoratet har gjort av regelverket, fører til at ungdommer med dysleksi og fritak for karakter i enkelte fag, heller får karakteren null. En tolkning som heller ikke har vært ute på høring.

– Derfor mener vi at hele prosessen har vært veldig udemokratisk. Det at dette er en tolkning og ikke en regelendring har ført til at vi ikke har hatt muligheten til å uttale oss, sier informasjonskonsulent Caroline Solem i Dysleksi Norge.

caroline solem

Informasjonskonsulent Caroline Solem i Dysleksi Norge reagerer sterkt på at ungdommer med dysleksi får karakteren null på ungdomsskolen.

Foto: Privat

– Hårreisende

Solem reagerer sterkt på den nye ordningen, og mener det er urettferdig at spillereglene har blitt endret underveis. For både elever og foresatte fikk beskjed om at elevene kunne få fritak for å bli vurdert med karakter, og at det ikke skulle få betydning for vitnemålene deres.

– Og nå får de heller karakteren null, og trekkes da naturlig nok veldig ned i karaktersnitt, sier Solem som synes den nye tolkningen til Utdanningsdirektoratet er hårreisende.

– Det er ikke mulig å få lavere karakter i grunnskolen enn én, men de som har det aller dårligste utgangspunktet, de som har store lese- og skrivevansker, de skal altså få null på sitt karakterkort.

Pleier ikke sende ut tolkning på høring

Seniorrådgiver Hilde Austad i juridisk avdeling hos Utdanningsdirektoratet sier de hadde sitt på det tørre da de unnlot å ta med interesseorganisasjonene da reglene ble tolket på nytt.

– Når vi uttaler oss på den måten og tolker regelverket, pleier vi ikke å sende ut vår tolkning på forhånd. Hvis det derimot hadde vært en endring av lov eller forskrift ville det selvsagt blitt sendt ut til alle berørte parter, sier hun.

hilde austad

Seniorrådgiver Hilde Austad i juridisk avdeling hos Utdanningsdirektoratet forstår at noen reagerer.

Foto: Hans Vold Husum

– Har forståelse for reaksjonene

Likevel forstår Austad at Dysleksi Norge og andre reagerer på ordningen.

– Jeg har forståelse for at dette fører til reaksjoner, og vi har fått en del slike henvendelser. Vi skjønner at noe av det kan oppfattes som litt uklart, sier hun.

– Så hva kommer dere nå til å gjøre med dette?

– Vi ser at det er behov for å presisere litt, både for å skape en forståelse for det vi har sendt ut og bakgrunnen for hvorfor vi har gjort det. Så da tenker vi å legge ut informasjon på våre nettsider og sende ut informasjon til alle skoler, kommuner og fylkeskommuner, sier hun.

– Har svært alvorlige konsekvenser

Caroline Solem og Dysleksi Norge advarer likevel mot utfallet når et stort antall elever nå risikerer å få flere utrivelige karakterer på sitt vitnemål fra ungdomsskolen. Det fører til at drømmelinja i den videregående skolen kan bli en fjern drøm.

– Vi gjør oppmerksom på at dette har svært alvorlige konsekvenser for de elevene det gjelder, sier Solem.