Hopp til innhold

– Håper politiet stilles til ansvar

Foreldrene til Utøya- offer håper politiet blir stilt til ansvar for ikke å ha grepet inn tidligere.

Tina_ Sukuvara

Tina Sukuvara ble skutt og drept på Utøya i fjor sommer.

Foto: Morten Ruud

Mandag legger 22. juli- kommisjonen fram sin rapport, og fredag kom det lekkasjer fra rapporten.

I Vadsø mener et foreldrepar at datteren deres kunne vært reddet om politiet hadde kommet tidligere, og håper rapporten vil gi svar på hva som kunne vært gjort annerledes.

– Gjorde ikke jobben sin

Siden tragedien 22. juli i fjor, har Svein Emil Sukuvara og May-Tone Iversen lurt på om datteren Tina kunne vært reddet.

– Jeg snakket med Tina tolv minutter over seks den kvelden. Det sto om minutter. Hadde de gjort jobben sin, og dratt rett ut på øya, kunne mange vært reddet – også Tina. Det er det ingen tvil om, sier Svein Emil Sukuvara.

Venter på 22.juli-rapport

Video: Foreldrene til Tina Iversen Sukuvara forventer svar når 22. juli-kommisjonens rapport er klar.

Rundt femten minutter etter at datteren ble skutt og drept i området ved pumpehuset, ble massemorderen pågrepet av politiet. Foreldrene har snakket med 22. juli- kommisjonen, og har klare forventninger til rapporten som kommer på mandag.

Vil ha svar

– Jeg vil vite om det var en mulighet for å komme kjappere ut til Utøya. Var det en mulighet for at han kunne vært stoppet lenge før han kom til dit? Det vil jeg skal komme frem, sier May-Tone Iversen.

Rundt 20 ungdommer skal ha blitt drept i tidsrommet de politiet kunne ha pågrepet gjerningsmannen, dersom operasjonen hadde blitt utført annerledes. Muligens var Tina Sukuvara en av dem.

– Det er bittert å tenke på, men jeg får ikke Tina tilbake for det. Noen må stå ansvarlig for det som er gjort, sier Svein Emil Sukuvara.