Hopp til innhold

Jakter på skadeskutt bjørn

– Den skadeskutte bjørnen sprer frykt i nærområdet. Ingen her i Evenesdal tør å bevege seg utendørs i dag før bjørnen er uskadeliggjort, sier Viggo Nilsen. Politiet og Statens Naturoppsyn har innledet en massiv jakt på bjørnen.

Bjørn angrep saueflokk i Saltdal

DREPT AV BJØRN: Denne sauen måtte bøte med livet da bjørnen gikk til angrep på saueflokken i Evenesdal. De to lammene er ikke kommet til rette.

Foto: Leserbilde

Bjørn angrep saueflokk i Evenesdal i Saltdal

Søndag ble sauekadaveret funnet, bare 50-100 meter fra skuddplassen.

Foto: Leserbilde

Nilsen var med og lette etter sauekadaver etter bjørneangrepet i helga. En sau ble funnet drept, men de to lammene ble ikke funnet. Det bor omlag 40 personer i Evenesdal i Saltdal hvor den skadeskutte bjørnen går løs.

– Nå er det mye tåke i området, så jeg tror det kan bli vanskelig å finne bjørnen før været blir bedre, sier Nilsen.

Statens naturoppsyn har sammen med politiet satt i gang jakt på bjørnen. Det søkes etter bjørnen med helikopter og hund, men mandag morgen var letingen resultatløs.

Angrep saueflokk

Bjørnen skal ha blitt skadeskutt da den angrep sauer i Evenesdal, nord for Solvågtinden i Saltdal kommune lørdag. Et team dro ut for å lete etter sauekadaver i området da de pluselig ble de overrasket av bjørnen – på bare noen få meters avstand.

Har opprettet sak

Politiet opprettet sak mot mannen som skadeskjøt bjørnen.

– Dette er en rutinemessig etterforskning, sier politiadvoakt Margrethe Torseter til NRK.no.

Letemannskapet følte seg truet og avfyrte et skudd i det som beskrives som en nødvergesituasjon. Først søndag ble sauekadaveret funnet, bare 50-100 meter fra skuddplassen. Politiet ber folk i området være oppmerksomme.

– Bjørnen kan ha gått langt etter at den ble truffet av et skudd. Den kan være farlig, advarer politiadvokat Margrethe Torseter i Salten politidistrikt.

Statens naturoppsyn og politiet leder aksjonen mandag hvor på både helikopter og hunder deltar.

– Mannskapene tar utgangspunkt i stedet hvor skadeskytingen skjedde, men det er et potensielt stort leteområde fordi det har gått noe tid siden det skjedde. Det er ikke meldt inn noen observasjoner av bjørn, men vi ber folk om å være oppmerksomme, sier Torseter.

Angrep saueflokk

Sauer i Evenesdal har søkt skygge under et tre

EVENESDAL: Det er i dette området i Evenesdal det nå søkes etter bjørn. Dette bildet av sau er tatt i fjor sommer.

Foto: Viggo Nilsen

Natt til søndag angrep en bjørn en flokk med sauer i Evenesdal, nord for Solvågtinden, i Saltdal kommune. Bjørnen ble skutt, men slapp unna før den ble drept.

Og en skadeskutt bjørn er ikke til å spøke med. Den største utfordringen for politiet, er at man ikke vet hvor den har tatt veien.

– Vi ber alle som er i området om å være oppmerksomme. Dette skjedde natt til søndag, og bjørnen kan ha gått et bra stykke siden den gang, sier Margrethe Torseter, jourhavende ved Salten politidistrikt til NRK.

Statens naturoppsyn har sammen med politiet iverksatt en leteaksjon etter bjørnen. Det søkes etter bjørnen med helikopter og hund, ifølge politiet.

Nord-Norge har flest registrerte bjørner

Flest registrerte bjørner hadde Finnmark og Troms med totalt tolv. Så fulgte Hedmark med åtte og Midt-Norge og Nordland, begge med seks.

Høsten 2011 ble det åpnet for lisensfelling av bjørn i flere regioner, og den totale kvoten for hele landet var 27 bjørner.

Kvoten ble fastsatt før tallene fra fjorårets registreringer var klar, men de nye tallene viser at kvotene ble satt nær det registrerte antallet bjørner utenfor ynglingsområdene, ifølge direktoratet.

38 bjørner ble i fjor registrert utenfor områdene som er prioritert for bjørneyngling her i landet.

Til sammen er det gjennom DNA-analyser registrert 151 bjørner her i landet, opplyser Direktoratet for naturforvaltning. 98 bjørner ble registrert kun innenfor ynglingsområdene, mens 15 ble registrert både innenfor og utenfor.

Av disse til sammen 113 bjørnene ble elleve felt gjennom skadefelling eller døde av andre årsaker, viser en rapport fra Rovdata og Bioforsk Svanhovd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.