Hopp til innhold

– Slik går det når man ikke snakker skikkelig sammen

Striden og uroen rundt Troms Kraft (TK) fortsetter. Det er noen forunderlige allianser som åpenbarer seg, skriver NRKs Lars Egil Mogård i denne kommentaren.

Troms Kraft

Hovedkontoret til Troms Kraft på Tomasjord i Tromsø.

Foto: NRK

Lars Egil Mogård

Et sentralt spørsmål er om ikke Høyre-folk i Troms snakker sammen, at det ikke finnes noen dialog mellom sentrale kommune- og fylkestingspolitikere for Høyre.

Høyre på fylket i allianse med Ap

På fylkesplan har Høyre alliert seg med Arbeiderpartiet, og velsignet at en tredel av TKs datterselskap - selve arvesølvet - kan selges til Sverige.

Fylkeskommunen, som eier 60 prosent av Troms Kraft (Tromsø kommune eier 40 prosent), påstår hardnakket at salget var tvingende nødvendig for å unngå økonomisk kollaps i Troms Kraft.

Her var det ingen tid å miste. Det fantes ingen troverdige alternativer enn svenskene.

Høyre på fylket tror på dette

Denne argumentasjonen tror også Høyre i fylkespolitikken på.

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard (Ap) har sikret seg politisk ryggdekning for salget hos Aps alliansepartner i fylkesrådet, Høyre.

Og en av fylkesrådene er Kent Gudmundsen. Han er også leder i Tromsø Høyre.

Snakker han ikke med sine egne ledere fra Høyre i Tromsø?

Høyre i Tromsø kraftig i mot

For Høyres byrådsleder Øyvind Hilmarsen eksploderte og uttrykte mistillit til TK-styret da salget ble kjent.

Tromsø kommune hadde tidligere i vår advart noe et hastig salg til Jämtkraft i Sverige. De ville ha utredet flere alternativer som kunne sikret økonomien i Troms Kraft.

Så hørte ikke Tromsø kommune noe mer, før informasjonen kom om at TK-styret, med fylkeskommunens velsignelse, hadde gjennomført salget allerede. Det forelå en bindende juridisk avtale som gav TK 1,1 milliarder kroner i kassa.

Forakt for fylkeskommunen

Det vi kan oppsummere med er at Høyre på fylkestinget sier ja til avtalen. Høyre i Tromsø sier nei, og atter nei.
Det er forunderlig

Forakten for fylkeskommunen og alt dens vesen er svært utbredt blant mange Høyre- og Frp-representanter i Tromsø Rådhus.

Behandlinga av Troms Kraft-saken vil forsterke denne holdninga.

Frp vil ha penger

Og Frps Jan Blomseth sier til Nordlys at fylkeskommunen bør løse ut Tromsø kommune som aksjonær, og betale kommunen opp mot to milliarder kroner. Det sier mannen som i tidligere tider ivret sterkt for at kommunen burde selge sine aksjer i Troms Kraft.

Fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland har i detalj redegjort for Nordland fylkeskommunen inn- og utspill om å få kjøpt deler av TKs kraftproduksjon.

Det virker som om Odd Eriksen fra Ap i Nordland har alliansepartnere blant Høyre og Frp i Tromsø-politikken. Arbeiderpartiet på fylkestinget og ledelsen i Tromsø Ap har slått ring rundt handlemåten til Pia Svensgaard

Oppvask

Nå blir det også en politisk oppvask. Venstre på fylkestinget har i dag fredag varslet mistillitsforslag mot fylkesrådet.

Tirsdag kommer styreleder i Troms Kraft, Odd Roger Enoksen, i Troms fylkesting for å redegjøre om den betente saka. Det kommer til å bli en hard og tøff debatt.

Store ord vil fly forbi. Det vil neppe endre selve salget. Men alt bidrar til å svekke Troms Kraft.

Og saka har også avdekket rare allianser, og vist hvor galt kan utvikle seg når aktører ikke snakker skikkelig sammen og har en åpen og ærlig dialog.