Hopp til innhold

Kampen om Råfiskloven hardner til

Kampen om Råfiskloven hardner nå til. Loven som gir fiskerne rett til å bestemme minsteprisen på fisk, er under angrep fra flere hold.

Kampen om Råfiskloven hardner nå til.

I snart 75 år har fiskerne, via Råfisklaget bestemmt minsteprisen på det de leverer på kaia.

Foto: Harald Stavseth

I snart 75 år har fiskerne, via Råfisklaget bestemt minsteprisen på det de leverer på kaia. Nå vurderer regjeringa flere forslag til endringer. I dag ble saken diskutert på årsmøtet i Norges Råfisklag.

Et utvalg som regjeringa har satt ned, har kommet med flere forslag som kan føre til at andre avgjør prisen, dersom ikke fisker og kjøpere blir enig.

– Vi har hatt en gjennomgang av alle de sentrale lovene på området. Men vi har ikke tatt stilling til om noe skal endres i råfiske loven, sier statssekretær i fiskeridepartementet Kristine Gramstad.

Frank Bakke - Jensen

Høyremann Frank Bakke-Jensen mener at Råfiskloven trenger endringer.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

Mener loven trenger endringer

Regjeringa er sparsom med kommentarer siden saken er under behandling. Men Høyre har lenge ment at Råfiskloven nå er overmoden for endring.

Høyremann Frank Bakke-Jensen, stortingsrepresentant for Finnmark, mener at det er viktig å holde på grunnprinsippene i Råfiskloven. Den skal være et sikkerhetsnett for fiskerne, mener høyrepolitikeren.

– Men vi må se på måten vi setter prisene på. Er de markedsrettet nok, så vi sikrer lønnsomhet i alle ledd. Det er også fiskerne avhengig av, sier Bakke-Jensen.

Trygve Myrvang

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Trygve Myrvang kjemper for å beholde retten til å bestemme pris.

Råfiskelaget vil bestemme

Råfisklaget på sin side, kjemper beinhardt for å beholde retten til å bestemme pris.

– Vi har en tradisjon og en historie på hvordan prisene settes, og jeg ser ingen grunn til å endre på den virkeligheten som har fungert i 75 år. Det er på ingen måte dokumentert fra eksterne aktører at den er blitt brukt på feil måte, sier administrerende direktør i Norges Råfisklag, Trygve Myrvang.

Kampen om Råfiskloven hardner nå til.

fiskerne på kaia i Vadsø er bekymret.

Foto: Harald Stavseth

Vadsøfisker bekymret


På kaia i Vadsø er fisker Halvard Thomassen bekymret for framtida.

Dette viser jo det at politikerne tar litt etter litt fra oss. Til slutt sitter vi igjen med nesten ingen ting, mener Halvard Thomassen i Vadsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark