Hopp til innhold

Midtdeler på E8 kan skape problemer for ambulanser

Likevel vil helsevesenet ha midtdelere i Lavangsdalen

E8

Her på E8 i Lavangsdalen kan det bli trangt for utrykningskjøretøy å komme frem til en ulykke.

Foto: NRK

En midtdeler på E8 i Lavangsdalen vil gi en smalere vei, og dermed gjøre det vanskeligere for utrykningskjøretøy å passere.

Det er ett av punktene i en ny risiko- og sårbarhetsanalyse Statens vegvesen har laget for E8 i Lavangsdalen i Troms.

Strekningen, som er hovedinnfartsåre til Tromsø, har lenge vært ulykkesutsatt.

I januar i fjor omkom fem personer da to personbiler, en minibuss og en varebil på vei fra Tromsø kolliderte med en buss med unge håndballspillere som kom i motsatt retning.

I ettertid lovet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa midtdelere på strekningen.

For smal for midtdelere

Veien mellom Nordkjosbotn og Tromsø er bygd etter 8,5-meters veistandard. Utvidelsen av veien på vestsiden av Ramfjorden, som skal bygges mellom 2012 og 2014, er planlagt etter 10-meters standard.

Dermed kan det bli smalt og vanskelig for utrykningskjøretøy å komme frem til en ulykke.

Når det gjelder tiltak som skal gjennomføres er dette en nærmere avklaring på framkommelighet for utrykningskjøretøyene på strekningen.

Ved bruk av midtdeler kan det bli problemer å komme forbi biler som står i kø på grunn av ulykke. Det er rom for å kjøre forbi på vegskulder, samt i selve vegbanen dersom biler står plassert godt til siden mot midtrekkverket. Vinterstid kan det bli store problemer med forbikjøring på grunn av sne og derav følgende smalere veg og skulder.

En løsning på dette er at det rutinemessig kalles ut personell både fra Balsfjord og fra Tromsø, slik at de vil komme til fra hver sin side. Dette gir økonomiske utfordringer for kommunene og etatene, da det kreves økt beredskap og mannskaper. Dette må avklares av utrykningsetatene og kommunene.

Statens Vegvesen

– En utfordring vi tar uten problemer

Tor Ingebrigtsen

Direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen er glad for at Vegvesenet nå vil bygge midtdelere på E8 i Lavangsdalen.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

Direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tor Ingebrigtsen er glad for at Vegvesenet nå vil bygge midtdelere på E8 i Lavangsdalen.

– Det er vil glad for, det vil kunne spare mange menneskelig i årene fremover.

Når det gjelder utfordringene med at det kan bli vanskeligere å få frem ambulanser, og at det kan bli nødvendig å sende to, sier Ingebrigtsen at det ikke skal være noe problem.

– I sjeldne tilfeller kan det bli vanskelig å komme frem med utrykningskjøretøy, men da kan vi sette inn kompenserende tiltak som også Vegvesenet skisserer. Vi kommer til å kunne håndtere de utfordringene midtdelere i Lavangsdalen gir uten problemer.

– Bare halvveis

UNN ble selv rammet hardt i ulykken, nå ønsker Ingebrigtsen å få fortgang i utbedringene av hele innfartsveien til Tromsø

– Med midtdeler i Lavangsdalen er bare halve problemet løst. Det vil fortsatt gå liv tapt i Ramfjord hvis man ikke finner frem til en raskere løsning enn det byrådet nå har lagt opp til der. Så på UNN så er vi først og fremst opptatt av å få fortgang i veiutbyggingen der.